За 12 років офіційна зарплата в Києві виросла в 23 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 12 років офіційна зарплата в Києві виросла в 23 рази

556
Держкомстат оприлюднив дані про те, як змінювалася заробітна плата по Україні з 1995 по 2007 рік
Столиця продовжує лідирувати за показниками середніх зарплат у країні. Киянам платять майже на тисячу гривень більше, ніж у цілому по Україні. Ця різниця великувата для України, вважає Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.
Фахівці визнають, що столичні регіони у всіх країнах виділяються високими зарплатами. Там сконцентровані ті галузі, які забезпечують пристойні виплати не тільки власникам, але й найманим робітникам.
Виняток - тільки США, де центром ділової активності є не Вашингтон, а Нью-Йорк.
На Західній Україні не вистачає робочих місць
На другому місці після Києва за рівнем зарплат, як і раніше, перебуває Донецька область. Столиця поступилася своїм місцем тільки в 1996 році - тоді її випередила Дніпропетровщина. В 2007 році жителі Донецької області одержували в середньому 1535 гривень. Їхня зарплата в порівнянні з 1995 роком збільшилася приблизно в 16 разів. Така ж динаміка зростання заробітних плат й у Дніпропетровській області. Вона перебуває на третьому місці - жителі цього регіону в 2007 році в середньому одержували 1455 гривень.
Найнижчими залишаються зарплати в жителів західного регіону України. Жителі Тернопільської області в 2007 році одержували тільки 943 гривні, що в 2,5 рази менше, ніж у столиці. У Києві подібні зарплати виплачувалися 4 роки тому.
На Західній Україні дотепер не вдалося створити достатню кількість робочих місць для місцевих жителів. "На Тернопільщині ще при Радянському Союзі були проблеми із працевлаштуванням, - пояснює Елла Лібанова. - І вже тоді там були "заробітчани".
У числі тих, хто в Україні одержує найнижчі зарплати, і жителі Чернігівської області. Їм в 2007 році платили в середньому 1016 гривень. За словами Миколи Уложенка, начальника головного управління праці та соціальної політики Чернігівської облдержадміністрації, середній рівень зарплат в області тягне вниз село. "У нас сільська місцевість. Куди не ткнися - ніщо не працює", - пояснює він. Чиновник говорить, що потроху набирає обертів промисловість, зокрема, Чернігівський пивзавод, взуттєва фабрика "Берегиня". Але це невеликі підприємства.
Хоча прогноз Уложенка оптимістичний: "Зростання зарплати в 2008 році буде значним. Розраховуємо, що вона досягне 1500 гривень, може, навіть більше. Зростання очікується, в основному, за рахунок переробної промисловості. За цей рік зарплата виросла й у лютому вже становила 1231 гривню".
Одержують мало, але витрачають багато
Цікава ситуація склалася в одному з аграрних регіонів України - Вінницькій області. В 2007 році вона теж у числі останніх за рівнем зарплати. Жителі цього регіону одержували в середньому 1028 гривень. Але в той же час на покупку товарів тут витрачають більше, ніж у містах-мільйонниках, таких як Запоріжжя. Витрати порівнювалися за даними мережі Metro.
"Ні для кого не секрет, що жителі сільської місцевості давним-давно не живуть на заробітну плату, - пояснює Валерій Коровий, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації. - Офіційні дані Нацбанку: жителі Вінницької області за сільськогосподарську продукцію - молоко, м'ясо, ягоди - одержали на руки 1,2 мільярди гривень. А річний фонд заробітної плати на всіх сільськогосподарських підприємствах склав 0,45 мільярда гривень".
Виходячи їх цих даних, люди одержують у три рази більше, ніж говорить офіційна статистика. "Це насправді велика проблема, адже їм незабаром іти на пенсію", - відзначає Коровий. За його словами, зарплатні тенденції в регіоні цього року гарні. Уже в січні середньомісячна зарплата склала 1148 гривень. Краще за всіх платили фінансистам (2350 гривень), найменше - працівникам сільського господарства. Офіційно вони одержували жалюгідні 682 гривні.
Експерти впевнені, що динаміка зростання заробітних плат у промислових регіонах найбільше відповідає реальності.
"Тут доходи більш прозорі, ніж у сільській місцевості, що до деякої міри є зоною, прихованою від контролю державних органів", - пояснює джерело в Податковій адміністрації.
Розрив збільшиться
Промислово розвинені регіони - Київ, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і Харківська області, - на думку Елли Лібанової, надалі будуть продовжувати відриватися від інших регіонів.
"І я не бачу можливості подолати цей розрив", - підкреслює вона. Крім цього, за словами Людмили Черенько, завідувача відділом дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, буде рости розрив між містом і селом: "Без активної соціальної політики цей розрив не можна подолати".
Світлана Моголюк, Григорій Ємець
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас