НБУ очікує незначне збільшення міжнародних резервів в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ очікує незначне збільшення міжнародних резервів в 2008 році

Валюта
308
Національний банк України (НБУ) очікує лише незначне збільшення своїх міжнародних резервів в 2008 році після їхнього збільшення в 2007 році на 45,9%, або $10,21 млрд, - до $32,46 млрд, повідомила начальник відділу макроекономічного аналізу і прогнозування НБУ Інна Співак.
"Планується незначне зростання міжнародних резервів саме за рахунок фінансового капіталу. Тобто, ми маємо на рівні минулого року прямі іноземні інвестиції та безпосередньо середньо- і довгострокове кредитування, які безпосередньо компенсують торговельний баланс (дефіцит торговельного балансу)", - сказала Співак під час фінансово-економічного форуму в четвер.
Як повідомлялося, українські та міжнародні експертні центри, що беруть участь у підготовці прогнозу під егідою Міністерства економіки України, прогнозують збільшення резервів Нацбанку цього року до $36,48 млрд.
Начальник відділу макроекономічного аналізу також заявила, що Нацбанк не планує посилення курсу національної валюти. "На сьогоднішній день підстав (для ревальвації) немає і Нацбанк, наскільки мені відомо, не планує (посилення курсу)", - сказала Співак.
При цьому вона відзначила, що незмінність курсу є важливим чинником стабілізації інфляційних очікувань, що підтверджує зрослий інтерес населення до заощадження коштів у гривні.
Говорячи про зростання споживчих цін, Співак підкреслила, що поточні інфляційні очікування, за розрахунками Нацбанку, становлять на 2008 рік 15,6%.
У зв'язку з цим начальник відділу макроекономічного аналізу відзначила, що в структурі бюджетних витрат цього року зросла частка поточних витрат, що підсилює інфляційний тиск.
"Саме цей фактор несе в собі великі ризики, оскільки ці кошти будуть винесені на внутрішній ринок і будуть розкручувати інфляційну спіраль", - підкреслила Співак.
Крім того, вона відзначила, що збільшення зарплат в Україні не корелюється зі збільшенням продуктивності праці та у структурі доходів населення росте частка соціальних виплат з бюджету. "Тобто, населення починає жити за рахунок держави: при цьому нічого не виробляючи", - підкреслила Співак.
Щодо динаміки монетарних агрегатів начальник відділу макроекономічного аналізу відзначила, що їхнє зростання у попередні роки було виправдане темпами економічного розвитку країни і підвищило рівень монетизації економіки. При цьому, за словами І.Співак, на сьогодні рівень монетизації економіки в Україні становить близько 42%, тоді як у Польщі і Чехії - на рівні 70-80%. "Цей фактор ніяким чином не стимулює інфляційний розвиток, але просто допомагає економіці функціонувати", - сказала Співак.
Говорячи про економічну ситуацію в цілому, вона відзначила, що зростання економіки високими темпами не може тривати постійно. "Ризик несуть у собі (для України) ті сфери, які нічого не продукують, у першу чергу торгівля, що росте, але не може бути фундаментом для довгострокового економічного зростання", - сказала Співак.
Крім того, начальник відділу макроекономічного аналізу відзначила, що в майбутньому підтримки зажадає металургійна галузь країни, оскільки очікується зниження цін на сталь на зовнішньому ринку. "Темпи збільшення цін на сталь будуть рухатися на рівні близько 3-5% зростання з наступним їхнім поступовим зниженням. І на кінець 2009 року прогнозують їхнє повне зниження... Тоді ми нашу металургію повинні будемо стимулювати якимись іншими факторами", - відзначила Співак.
НБУ втримує стабільний офіційний курс гривні до долара на рівні 5,05 грн/$1 з весни 2005 року, незважаючи на значне падіння долара до інших основних світових валют, особливо останнім часом. Низка експертів вважає, що прив'язка курсу гривні до долара, що паде, веде до імпорту інфляції в Україну.
У той же час, незважаючи на наявність такої прив'язки, торговельне сальдо України в останні роки стрімко погіршувалося і компенсувалося припливом, що збільшився, іноземних інвестицій і зовнішніх запозичень.
Основні принципи грошово-кредитної політики України допускають зміну курсу в 2008 році в межах 4,95-5,25 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас