Київ планує поглинути міста-супутники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ планує поглинути міста-супутники

Нерухомість
1116
Київ перетворюється в мегаполіс і потребує нових земель для забудови. Про це сьогодні говорили на засіданні "круглого столу" у КМДА. Як відзначив начальник ГУ містобудування, архітектури та дизайну Василь Присяжнюк, площа Києва в межах міської межі - близько 84 тисяч га., але далеко не вся територія використовується раціонально.
Крім нестачі земельних ділянок, місто зазнає транспортного перевантаження, є проблеми з інфраструктурою, з енергопостачанням підприємств і громадян. "Шляхи вирішення цих проблем закладені в Генеральний план розвитку міста до 2020 року", - відзначив чиновник. Зокрема, план передбачає будівництво житлових мікрорайонів за межами міста. Але чи досить буде цих площ? "Ми недооцінюємо масштабів міграції в Київ", - вважає Присяжнюк.
Але є й у межах столиці резерви - наприклад, землі спецпризначення МО України, які можна задіяти за умови винесення деяких об'єктів за межі столиці. За даними Інституту Урбаністики, на цих "спецземлях" уже сьогодні можна було б побудувати до 5 млн. кв. метрів житла.
За словами Присяжнюка, до 2020 року в Києві потрібно побудувати 26-27 млн. кв. метрів житла, але й тоді кияни будуть відставати від Європи за забезпеченістю квадратними метрами на душу населення.
Можливе створення "житлової агломерації" у межах великої кільцевої дороги. "Однак це території інших міст і територіальних громад, необхідно приймати рішення разом з ними", - сказав керівник управління.
Багато міст-супутників хоча сьогодні готові приєднатися до столиці, але немає відповідного законодавчого забезпечення. Про це сказав перший заступник мера м. Вишневе Володимир Стужук. За його словами, у Вишневому населення повністю підтримує перспективу стати частиною Києва. "Коли протягнуть від Жулян тролейбусну лінію до Вишневого, а це всього 5 км., тоді ми вже практично станемо Києвом. А років через 20 і про метро треба буде вже подумати", - сказав він.
Про необхідність розробки концепції столичного округу говорив перший заступник генерального директора ВАТ "Київпроект" Володимир Чекмарьов. За його словами, якщо зараз не вирішити пов'язаних із цим проблем, Київ може завтра з ними вже не впоратися. "Але ми шостий рік чуємо про те, що розробляється Генеральний план розвитку Київської області, однак дотепер не бачили цього документа", - відзначив він.
Тим часом інвестори усе більше цікавляться ділянками для будівництва різних об'єктів, наприклад, логістичних центрів, за межами Києва, повідомив директор Інституту Урбаністики Генріх Фільваров. За його словами, "там їм зручніше, але вони стикаються із проблемою енергопостачання - і часто воліють вирішувати її на локальному рівні, а це вже загрожує розвалом єдиної енергосистеми".
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас