Останні дії ФРС позитивно вплинули на іпотечний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останні дії ФРС позитивно вплинули на іпотечний ринок

488
Останні дії Федеральної резервної системи (ФРС) США зі зниження напруженості на кредитних ринках приносять результати, принаймні на найважливішому ринку іпотечних облігацій, зниження прибутковості яких відзначалося в останні дні, пише The Wall Street Journal.
Учасники ринку облігацій обсягом $4,1 трлн, гарантованих компаніями Fannie Mae і Freddie Mac, зітхнули з полегшенням, хоча в інвесторів на ринках інших паперів з фіксованою прибутковістю, акцій і сировини ейфорія, що була за п'ятничним зниженням базової процентної ставки ФРС на 0,75 процентного пункту, змінилася в середу песимізмом.
Іпотечний ринок дуже впливає на економіку та інші ринки, тому поліпшення ситуації на ньому може позитивно подіяти і на інші ринки. Звичайно, це не означає кінець фінансової кризи, відзначає The Wall Street Journal. Спокій на іпотечному ринку дуже крихкий і може бути легко порушений у випадку, наприклад, збільшення дефолтів по кредитах, краху великої компанії або скорочення кредитування з боку банків через їхні втрати.
За останні кілька днів ситуація помітно покращилася. Прибутковість облігацій, гарантованих Fannie Mae і Freddie Mac, упала майже на цілий процентний пункт після стрибка 6 березня, викликаного заявою Carlyle Capital Group про нездатність виконати зобов'язання перед кредиторами.
Заява Carlyle Capital викликала ланцюгову реакцію на іпотечних ринках. Компанія володіла облігаціями, забезпеченими іпотечними кредитами, на суму $21 млрд, і інвестори побоювалися розпродажі за викидними цінами. Побоювання на ринку зросли після того, як інвестбанк Bear Stearns був проданий у терміновому порядку за $236 млн.
Щоб заспокоїти ринки, ФРС створила інструмент з кредитування комерційних та інвестиційних банків на $200 млрд і профінансувала продаж Bear Stearns. Ці дії в поєднанні зі зменшенням базової процентної ставки допомогли знизити прибутковість іпотечних облігацій.
Вони повернули на ринок покупців. Відомий інвестор в облігації Білл Гросс, що управляє фондом Pimco Total Return обсягом $123 млрд, заявив у четвер, що він активно купує іпотечні облігації.
Крім того, 19 березня регулятор, що контролює діяльність Fannie Mae і Freddie Mac, погодився знизити вимоги до капіталу цих компаній, що дозволить їм купувати або гарантувати більше іпотечних кредитів. У той же час Fannie Mae і Freddie Mac заявили про плани щодо збільшення капіталу. Нарешті, може бути ухвален рішення про підвищення частки іпотечних облігацій, які можуть купувати банки, стосовно їхнього капіталу.
Відновлення спокою на ринку іпотечних облігацій, імовірно, оздоровить ситуацію в економіці. Зниження прибутковості облігацій приведе до скорочення вартості кредитів для потенційних покупців будинків і домовласників, що шукають можливості рефінансування
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас