Нацбанк вкоротить іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вкоротить іпотеку

Кредит&Депозит
1262
Нацбанк має намір обмежити терміни видачі банками довгострокових позик десятьма роками. У першу чергу нововведення торкнеться іпотечних кредитів, які зараз видаються на 20-30 років. Про це повідомили одразу декілька банкірів.
"Те, що готуються обмеження щодо термінів кредитування, - правда. Але конкретні строки їхнього введення я назвати не можу", - говорить голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус. "Зараз це питання досить активно обговорюється. НБУ, швидше за все, готує таку постанову", - стверджує голова правління Міжнародного іпотечного банку Юрій Блащук.
Такі дії Центробанку продиктовані постійно зростаючим розривом між строками пасивів та активів банків. Приміром, депозити населення, як правило, банки залучають на один рік, єврооблігації і синдиковані позики приносять фінансистам 3-5-річні ресурси. А кредити фінустанови видають на 20-30 років.
Без трьох тисяч не приходь
Більше всіх не повезло позичальникам. Обмеження термінів кредитування прямо приведе до збільшення щомісячного платежу. Приміром, якщо взяти 100 тисяч доларів під 12% річних на 20 років, то в перший місяць (при стандартній схемі) прийдеться заплатити 1417 доларів. Аналогічний кредит, але на 10 років, зобов'яже клієнта в перший місяць внести 1833 долара. А якщо врахувати вимоги банків, іпотека взагалі стане доступною тільки для обраних - адже в більшості випадків кредит може одержати тільки той клієнт, у якого коефіцієнт PTI (співвідношення місячного платежу по кредиту до щомісячного доходу) становить 0,4-0,6. Виходить, що потрібно буде "показати" зарплату як мінімум 3 тисячі доларів. Чимало, погодьтеся.
У той же час позичальникам, які встигнуть взяти кредит до вступу в силу нововведень Нацбанку, турбуватися нема чого. "Жоден закон і жодна постанова не мають зворотної сили. Тобто всі кредити, які вже видані, будуть продовжувати існувати в тому ж вигляді, тут нічого не зміниться", - заспокоює заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Ринок залишиться колишнім
Банкіри до планів регулятора поставилися спокійно. За їхніми словами, обмеження термінів кредитування ринок особливо не відчує. "Таке нововведення в першу чергу позначиться на позичальниках, які кредитуються на 20 років і більше. Але на кредитних портфелях банків це навряд чи відіб'ється", - вважає голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
З колегою погоджується голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. "Сьогодні середній строк повернення іпотечного кредиту становить 7 років - рівень дострокових погашень в Україні надзвичайно високий. Якщо обмежать максимальні строки кредитування, збільшаться щомісячні платежі, але тих, хто бере сьогодні іпотечні кредити, це не зупинить", - пояснює він.
Обхідні маневри
Не все так погано і для охочих взяти іпотечний кредит. "Обмеження строків кредитування позначиться на клієнтах, але тут можна буде придумати різні схеми, щоб ці платежі зменшувати", - заспокоює майбутніх позичальників виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Олексій Пилипець.
За словами експертів, як варіант можна розробити схему, по якій банк буде видавати кредит на 10 років з можливістю пролонгації ще років на 10. У той же час щомісячні платежі будуть розраховуватися виходячи з "загального" строку, тобто 20 років, і, відповідно, будуть менші. "Щоб пролонгувати договір, потрібно спочатку скласти графік погашення таким чином, щоб до кінця 10-го року він склав половину від тіла кредиту", - говорить Павло Крапівін. Таким чином, формально перед Нацбанком строки будуть витримуватися.
Щоб перестрахуватися і не викликати в НБУ зайвих питань, банки при такій схемі можуть вимагати від позичальників приводити, скажемо, не одного, а двох-трьох поручителів. Можливо, крім самої квартири, прийдеться віддавати в заставу додаткові кошти, наприклад, машину.
Мельничук Олег
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас