Іпотечна криза: Італія поза грою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечна криза: Італія поза грою

Кредит&Депозит
947
Італійські банки на відміну від інших європейських - швейцарських, британських і німецьких - практично не постраждали від іпотечної кризи в США.
Третій за розміром в Європі і найбільший в Італії банк UniCredit Sp повідомив, що одержав за підсумками минулого року цілком пристойний чистий прибуток у розмірі 6,57 млрд євро, що всього на 0,4% менше, ніж роком раніше. Банк уточнив, що обсяг його активів на американському ринку високоризикованої іпотеки був "незначним" і станом на кінець минулого року становив 164 млн євро. Інвестори, однак, не були натхнені результатами, і акції UniCredit подешевшали майже на 5%. UniCredit Sp має дочірній банк у Росії. ЗАТ "Юнікредит Банк" працює в РФ із 1989 року (до кінця минулого року під брендом "Міжнародний Московський Банк").
Відповідно до прес-релізу UniCredit, торік виторг банку збільшився на 5,1% і склав 29,66 млрд євро проти 28,23 млрд євро в 2006 році. Операційний прибуток за 2007 рік досяг 13,35 млрд євро (зростання 11,4%). За підсумками четвертого кварталу, що для багатьох світових фінансових корпорацій став найбільш важким, UniCredit отримав чистий прибуток у розмірі 1,23 млрд євро (мінус 0,8%).
Найменш задовільні результати показав інвестиційний підрозділ банківської групи, на який припадає п'ята частина всього виторгу концерну. Збитки підрозділу інвестбанкінгу в четвертому кварталі досягли 321 млн євро в порівнянні з 342-мільйонним квартальним прибутком наприкінці 2006 року. Банк уточнив, що ці втрати "відображають ситуацію на ринку". "Інвестиційний банкінг "обтяжив" річні результати, і зараз дуже складно вгадати, яким буде 2008 рік, оскільки спреди ростуть", - відзначив в інтерв'ю Bloomberg генеральний директор UniCredit Group Алессандро Профумо.
Глава банку додав, що витрати на реструктуризацію бізнесу також перевищили початкові розрахунки, однак він запевнив, що всі вони вже залишилися позаду. Мова йде про інтеграцію великих придбань UniCredit, які були зроблені в останні кілька років (німецький банк HVB Group в 2005 році та італійський конкурент Capitalia Sp торік). У підсумкову фінансову звітність UniCredit уперше були включені результати кредитного банку Capitalia, що був куплений за 29 млрд дол. (близько 20 млрд євро). Торік UniCredit витратив ще близько 1,2 млрд євро на інтеграцію бізнесу Capitalia у власну структуру.
"Результати компанії не виправдали очікувань аналітиків. Головна причина цього - вартість поглинання виявилася дуже високою. Крім того, викликає занепокоєння уповільнення в інвестиційно-банківському підрозділі. У той же час фундаментальні основи бізнесу компанії залишаються в нормі. Однак ринки стурбовані можливістю подальшого ослаблення портфеля Capitalia", - відзначила трейдер брокерської компанії IG Markets Лінда Крісафуллі.
Алессандро Профумо впевнений, що підрозділ корпоративного банкінгу, а також операції в Східній Європі, у тому числі й у Росії, допоможуть підтримувати зростання у майбутньому. Обсяги депозитів клієнтів збільшилися торік на 36%, до 391 млрд євро. Глава банку поки не планує нових поглинань, фокусуючись на "органічному зростанні". За його словами, UniCredit має намір відкрити близько 1000 відділень у Східній Європі, зокрема в Україні, а також у Казахстані. Незважаючи на порівняно непогані результати операційної діяльності банку, курс його акцій стрімко падає - за останні півроку UniCredit втратив майже чверть своєї капіталізації, що зараз ледь перевищує 60 млрд євро.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас