Банки позичили п’ятірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки позичили п’ятірку

Кредит&Депозит
705
Незважаючи на світову кризу ліквідності і подорожчання зовнішніх позик, українські банки змогли наростити в IV кварталі 2007 року зовнішній борг на рекордні для України $5,26 млрд. Втім, банкіри не поспішають визнавати, що приплив кредитних грошей у країну не припинився. Вони пояснюють оприлюднені вчора Нацбанком дані рефінансуванням старих кредитів і позиками ЄБРР і Світового банку, а тому все ще побоюються гальмування припливу зовнішніх ресурсів.
Учора Національний банк повідомив, що валова зовнішня заборгованість державного і приватного секторів економіки України в 2007 році виросла на 55% і досягла $84,52 млрд. У зв'язку з тим, що темпи зростання номінального ВВП виявилися істотно нижчими - 32,4%, - співвідношення зовнішнього боргу до валового внутрішнього продукту збільшилося з 51,4% до рекордних 60,2%. Тільки в IV кварталі борг підприємств країни виріс на безпрецедентні $10,187 млрд.
Як видно з даних НБУ, він скоротив в 2007 році свою зовнішню заборгованість до $462 млн, а сектор держуправління різко наростив в IV кварталі до $14,678 млрд. Найбільш несподіваними виявилися підсумки банківського та корпоративного секторів, які в пік світової іпотечної кризи і масових списань активів світовими банками збільшили свої борги на рекордні суми: банки на $5,259 млрд - до $30,971 млрд, приватні компанії на $3,165 млрд - до $34,922 млрд. Ці квартальні показники стали найбільшими не тільки за весь минулий рік, але й за весь період з 1991 року. З огляду на те, що дані НБУ - чистий приріст за винятком повернення кредитних коштів, то приплив валюти був ще вищий.
Банкіри, які раніше неодноразово заявляли про уповільнення припливу зовнішнього позикового капіталу і його подорожчання, не поспішають визнавати, що проблеми на світовому фінансовому ринку слабко торкнулися України.
Учасники ринку впевнені, що збільшення валютного боргу відбулося тільки за рахунок рефінансування старих кредитів. "Грандіозних успіхів у банків нема, просто зараз іде успішне перефінансування синдикованих кредитів.
Залишаються проблеми на ринку облігацій. Але банки випускали облігації в основному в 2007 році, отже, вони будуть погашатися в 2010 році, і перефінансовувати їх поки не потрібно", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. На його думку, валютні борги банків виросли за рахунок збільшення кредитного портфеля ЄБРР і Світового банку.
Джерело в раді НБУ підтвердило, що банки змушені збільшувати кредити для рефінансування старих боргів: "На внутрішньому ринку існує проблема повернення боргів, а повертати нема чим, тому вони знову перепозичають і віддають новими боргами. Будується фінансова піраміда, що закінчиться кризою для дрібних і середніх банків". Рекордний результат IV кварталу не вселяє оптимізму в банкірів, які очікують подальшого подорожчання зовнішніх дефіцитних ресурсів. "Залучати гроші з-за кордону стає усе складніше і складніше.
Великі західні банки списують усе більше грошей, що впливає на їхні кредитні спроможності", - вважає голова правління банку "Контракт" Олександр Бродський. На думку банкірів, зниження обсягів зовнішніх позик Нацбанк може зафіксувати вже за підсумками I кварталу. "Надії, що криза пройде мимо України, пов'язані з тим, що наш ринок не такий великий, - говорить перший заступник голови правління ВТБ банку Віталій Фішер. - Але сьогодні будь-яке зростання можливе тільки за рахунок зовнішніх позик. На внутрішньому ринку немає джерел для розвитку.
Усі очікували, що до 1 березня закордонні ринки заспокояться, але ситуація тільки погіршується". Головною проблемою банкіри вважають невідповідність темпів зростання кредитування припливу коштів. "Гроші є, але з такими їхніми обсягами ми повинні припинити зростати на 50-60% на рік, а розвиватися на 5-10%", - резюмує Сергій Борисов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас