Китай занепокоєний ослабленням долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай занепокоєний ослабленням долара

Валюта
2344
Китай "сильно стурбований" станом американської та світової економіки і тривалим ослабленням долара відносно інших валют, пише Financial Times з посиланням на виступ прем'єр-міністра КНР Веня Цзябао.
Вень Цзябао звернув особливу увагу на те, що в останні місяці підвищення курсу китайської національної валюти прискорилося. Проте, прем'єр-міністр висловив стурбованість із приводу тривалого ослаблення американського долара. Із середини 2005 року, коли була скасована жорстка прив'язка курсу національної китайської валюти до долара, юань подорожчав щодо американської валюти на 15%, однак подешевшав відносно євро, що викликає дуже сильне невдоволення європейських країн.
Тоді як посилення юаню шкодить позиціям китайського експорту у світі та знижує його конкурентноздатність, в уряді КНР усе більше схиляються до того, щоб прискорити зміцнення національної валют для зниження цін на імпорт (у тому числі сировину, що дорожчає), і сповільнити зростання позитивного сальдо торговельного балансу.
Дотепер уряд Китаю неохоче йшов на підвищення процентних ставок для боротьби зі збільшенням цін, побоюючись, що дані дії приведуть до збільшення припливу спекулятивного капіталу та збільшення кредитного навантаження на іпотечних позичальників. Замість підвищення процентних ставок, центральний банк КНР активно використовував підвищення норми резервування для банків, щоб скоротити обсяг ліквідності. Після 15-го підвищення із середини 2006 року на 0,5%, оголошеного 18 березня, норма резервування для китайських комерційних банків становить тепер 15,5%.
Коментуючи стан речей в китайській економіці під час щорічної конференції, що проходить після завершення Всекитайських зборів народних представників, Вень Цзябао сказав, що цього року економічне зростання у Китаї буде "швидким і стабільним", однак наслідків спаду у світовій економіці уникнути не вдасться.
Перед урядом КНР зараз стоїть важке завдання - знайти баланс між стримуванням інфляції, що досягла 12-річного максимуму та стимулюванням економічного зростання, що необхідне для створення нових робочих місць, зростання добробуту китайців і збереження соціальної стабільності в країні. За словами прем'єр-міністра, у наступні п'ять років у Китаї щороку необхідно створювати 10 млн. нових робочих місць. Ця цифра менша, ніж плани в минулі роки, коли уряд ставив мету створення 15-20 млн нових робочих місць.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас