НБУ: Прогнози щодо інфляції на 2008 р. можна робити лише в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Прогнози щодо інфляції на 2008 р. можна робити лише в червні

Валюта
418
Будь-які прогнози щодо інфляції на 2008 р. робити ще рано.
Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
За його словами, ще не внесені зміни до держбюджету, і невідомо, на скільки збільшаться соціальні виплати, і якими будуть ціни на газ, нафту і зерно. "Тому прогноз інфляції на 2008 р. можна буде робити лише в червні", - додав він.
При цьому Литвицький зазначив, що інфляція зростає через підвищення соціальних виплат, коли не зростає продуктивність праці, і внаслідок дій недалекоглядних бізнесменів, які, користуючись ажіотажем, підвищують ціни.
Також Литвицький висловив переконання, що на сьогодні немає підстав для ревальвації гривні. На його думку, посилення курсу валюти в контексті зменшення інфляції можливо тільки тоді, коли цей захід не є основним, і разом з ним застосовуються інші.
На думку нардепа 4 скликання, екс-голови комітету Верховної Ради з питань бюджету Людмили Супрун, інфляція в 2008 р. може скласти 14-16%.
Вона висловила переконання, що цей показник може бути великим, якщо уряд не вживатиме антиінфляційні заходи. Якщо ж робота уряду в цьому напрямі буде позитивною, то можливе зниження інфляції до 10%.
Супрун вважає, що об'єктивним чинником, який впливає на інфляційні процеси, є зростання цін на енергоресурси. Також, на її думку, інфляція може бути збільшена через вимоги Державної митної служби декларувати реальну ціну ввезених товарів. .Супрун зазначила, що чинниками, які впливають на зростання інфляції, також є жорстка монетарна політика, відсутність стимулів для розвитку економіки і 20-процентний ПДВ.
У той же час заступник голови правління НБУ Олександр Кирєєв заявив сьогодні, що Національний банк України не має наміру здійснювати ревальвацію гривні для боротьби з інфляцією.
"В умовах існуючого дефіциту платіжного балансу ми в цьому випадку вже через квартал отримаємо ще більші проблеми", - підкреслив він.
Відзначимо, що зростання ВВП України в січні-лютому 2008 р. склало 5,8%, за даними Держкомстату. Зростання реального валового внутрішнього продукту України в січні 2008 р. порівняно з січнем минулого року склало 4,9%. За весь 2007 р. зростання українського ВВП склало 7,3%.
13 лютого ц.р. міністр фінансів України Віктор Пинзеник повідомив, що уряд збільшує номінальний ВВП від 889 млрд грн до 921 млрд грн. Він зазначив, що при цьому уряд залишив без змін розмір реального зростання ВВП - 6,8%, а також показник інфляції - 9,6%. Міністр повідомив, що зміни до держбюджету 2008 р. можуть бути внесені тільки після затвердження змін макроекономічних показників.
Світовий банк (СБ) прогнозував зростання ВВП України в 2008 р. на рівні 5,5%. Невисокі темпи зростання ВВП пов'язані з очікуваним уповільненням приросту внутрішнього споживання і зменшенням обсягів інвестицій до України. В той же час, на думку СБ, інфляція в Україні в 2008 р. складе 13,8%.
Нагадаємо, державний бюджет України на 2008 р. сформований на базі прогнозу зростання ВВП на рівні 6,8% і інфляції - 9,6%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас