Покупка Bear Stearns Cos. призвела до нестабільності на фінансових ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покупка Bear Stearns Cos. призвела до нестабільності на фінансових ринках

Фондовий ринок
132
У понеділок, на самому початку торгів, основним драйвером, що визначає рух на фінансових ринках, був американський долар.
На початку азіатської сесії курс долара почав різко знижуватися і лише за кілька годин втратив стосовно основних валютних пар у середньому 2 фігури.
Стосовно єдиної європейської валюти і швейцарського франка курс долара впав до історичних мінімумів, на рівні 1.59 долара за 1 євро і 0.9640 франка за 1 долара. Проти японської валюти курс долара знизився до мінімумів за останні 13-ть років на рівні 95.75 ієн за 1 долар.
Але, після відкриття європейської сесії, увага інвесторів до курсу долара значно знизилося через оголошення новини про те, що банк Bear Stearns Cos., що перебуває на межі банкрутства, викупить за значно заниженій ціні його конкурент J.P. Morgan Chase & Co.
Ще торік два інвестиційних фонди банку Bear Stearns майже збанкрутували після того, як в результаті кризи на ринку нерухомості в США втратили на ринку іпотечних облігацій близько 1,5 млрд дол.
Останнім часом ситуація з ліквідністю в банку постійно погіршувалася. У той же час варто відзначити, що керівництво банку до останнього заперечували наявність подібних проблем, і стверджувало, що в розпорядженні банку перебувають достатній обсяг ліквідного капіталу для вирішення виниклих проблем.
Bear Stearns Cos. входить у п'ятірку найбільших інвестиційних банків на Wall Street, що за оцінками які проводилися кілька місяців тому коштував понад 2 млрд. доларів. Новий зв'язок з тим, що банк виявився на межі фінансового краху, його керівництво постало перед вибором - або оголосити про банкрутство, або продати банк за значно заниженою ціною. В Bear Stearns вибрали другий варіант і уклали угоду на продаж банку конкуренту JP Morgan за ціною 236 млн. доларів, що майже в 10 разів дешевше його реальної ринкової вартості.
Заява про продаж банку Bear Stearns викликала занепокоєння на фінансових ринках, в результаті чого багато інвесторів зафіксували раннє отриманий прибуток з багатьох фінансових інструментів. Після цього курс долара, що ще на початку дня торгувався на історичних мінімумах проти основних валютних пар, значно зміцнився і відіграв всі попередньо втрачені позиції. Значне падіння, після досягнення історичних максимумів, продемонстрували золото та нафта.
Курс золота на початку торгів досягав максимуму на 1032.45, але після заяви про покупку Bear Stearns, вартість золота впала майже на 40 доларів за унцію.
Котирування цін на нафту, які також досягали максимуму на 107.85, знизилися за трохи більш ніж на 8 доларів за барель на торгах у Лондоні. За підсумками вчорашнього торговельного дня котирування на нафту марки Brent втратили в ціні майже 4 долари за барель.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас