Ріелтори гріють ринок з усіх сил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріелтори гріють ринок з усіх сил

Нерухомість
3526
У січні вартість квартир у Києві виросла на 2%. При цьому піднімалася тільки ціна пропозиції. Реальних угод на ринку практично не було.
Незважаючи на відносно спокійну ситуацію на ринку столичної нерухомості, у січні зберігалися тенденції кінця минулого року - ціни виросли на кілька відсотків. При цьому, як відзначають експерти, росла більше ціна пропозиції, ніж реальна ціна угод.
"За останній тиждень до нас звернулися п'ятнадцять продавців із проханням підвищити вартість їхніх квартир. Хтось на 2 тисячі доларів, хтось трохи більше", - розповідає Віктор Несін, - віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ), директор агентства нерухомості "Кварт-Сервіс". Таку ситуацію експерт пояснює тим, що люди досить сильно піддані впливу преси, у якій зараз активно обговорюється падіння курсу долара.
"Тому що в євро поки продавати житло дуже складно, продавці намагаються компенсувати зниження курсу, підвищивши ціну", - припускає Несін.
Ціна в оголошеннях
На сьогодні зберігається тенденція середини-кінця минулого року, коли пропозиція значно перевищує попит. При цьому збільшення пропозиції не сприяє стабілізації ринку. Наприклад, ріелтори відкрито говорять, що просто не встигають на вимогу продавців змінювати вартість квартир у базі даних.
"Наприклад, недавно ми оцінили квартиру в 90 тисяч доларів, клієнт попросив виставити за 93, - розповідає ріелтор Галина. - А коли він побачив, що на перегляди приходить достатнє число реальних покупців, вирішив, що продешевив, і підвищив ціну ще на 7 тисяч". Як зізналася Галина, ця ціна ніяк не відповідала якості квартири, і тому даний об'єкт, як виражаються ріелтори, "завис" у базах.
Що ж стосується цін на квартири, то мінімальна вартість однокімнатної по різних оголошеннях зараз становить 85-95 тисяч доларів. Цілком реально знайти і більш дешеві - за 70-75 тисяч, але якість такого житла відповідає його ціні: метраж не більше 30-32 квадратних метрів, у віддаленому спальному районі. "Двійку" економ-варіанту також можна знайти і за 110-120 тисяч. Середня вартість двокімнатних квартир у столиці на сьогодні становить 140-180 тисяч доларів, трикімнатних - 150-220 тисяч доларів.
Ринок пожвавить тільки катаклізм
Багато ріелторів зізнаються, що незважаючи на аналітику, що показує подорожчання в кілька відсотків за січень, обсяги реальних угод залишаються мінімальними. Швидше за все, зараз знову може початися "перетягування канату" - продавці будуть намагатися задавати темп зростання, а покупці - намагатися збити ціну. У такій ситуації простежити реальну зміну на ринку складно, адже більшість прогнозів будується все-таки на цінах пропозиції, рідко хто уважно відслідковує хід торгу та внутрішні домовленості між продавцем і покупцем.
"Думаю, що зростання цін протягом року буде в межах інфляції і до кінця 2008-го не перевищить 15%", - каже Генріх Людкевич, голова комітету із законодавства АСНУ, директор агентства нерухомості "Ріелторський дім". Згодний з колегою й Ілля Родіонов; говорячи про в’яле зростання цін на ринку нерухомості, експерт прогнозує подорожчання житла під кінець року на 14-16%. "Думаю, ніяких сплесків і падінь ми на ринку не побачимо, якщо, звичайно, нічого глобального не відбудеться в політиці або економіці країни", - прогнозує ріелтор.
Оператори ринку неохоче обговорюють сценарій, за яким цього року можливо стрімке падіння ринку. Експерти говорять про те, що не потрібно поспішати зіставляти ринок України з ринком США або країн СНД, де ціни почали істотно знижуватися.
"По-перше, відносно кризи і падіння ринку в США хочу сказати, що економічна система України і наш ринок нерухомості не настільки інтегровані у світову економіку, щоб реагувати на кризу за кордоном, - пояснює Генріх Людкевич. - По-друге, не варто порівнювати число іпотечних кредитів у Штатах та у нас". Крім того, на його думку, у нас у країні як і раніше попит перевищує пропозицію, обсяги будівництва дуже низькі, а умови кредитування далеко не дружні.
"Там, де трапилися обвали, були достатні обсяги будівництва і попит був збалансований із пропозицією; у цих країнах існував ринок покупця, а в нас поки ринок продавця", - каже Людкевич.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас