Америка вдарила по ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка вдарила по ПФТС

Фондовий ринок
812
Американська економічна криза привела до обвалу українського фондового ринку.
Учора торги на головній українській фондовій біржі ПФТС закінчилися здешевленням абсолютно всіх акцій. Вартість цінних паперів зменшилася на 3-12%, що вилилося в падіння основного індикатора вітчизняного фондового ринку - індексу ПФТС - на 4,7%. Це максимальне зниження із часів політичної кризи 2007 року - тоді, після новини про розпуск парламенту, індекс впав на 7%.
Цього разу брокери почали продавати акції через події за кордоном. "Чергова хвиля негативних новин зі США привела до падіння практично всіх світових ринків, і ПФТС не стала винятком", - каже старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Роман Захаров. Американська економічна криза зробила черговий виток через повідомлення про фактичне банкрутство та екстрений продаж одного з найбільших інвестбанків країни Bear Stearns. Купити фінустанову, що зазнає нещастя, погодилося керівництво іншого відомого інвестбанку JPMorgan Chase. Ціна угоди - усього 236 мільйонів доларів. Для порівняння, рік тому ринкова капіталізація Bear Stearns становила близько 20 мільярдів доларів.
Щоб заспокоїти учасників фінансового ринку, члени ради Федеральної резервної системи США (ФРС) провели екстрене засідання в неділю. Вони вирішили знизити облікову ставку на 0,25%. Однак ринки проігнорували цю традиційно позитивну новину, у результаті чого вчорашні торги закінчилися падінням усіх без винятку світових фондових ринків: японський індекс Nikkei 225 впав на 3,71%, англійський FTSE 100 - на 2,93%, російський РТС втратив 4%. А про те, що відбувається на американському ринку, краще за інших сказав аналітик Granville Market Letter Джозеф Гренвіль: "У нас крах - інших слів, щоб описати це, нема".
На сьогодні заплановане ще одне засідання ради ФРС. На ньому, за прогнозами експертів, може бути знижена вже базова ставка (ставка федеральних фондів) до 2%. "Це приведе тільки до короткострокової стабілізації фінансових ринків, але я не думаю, що такі заходи можуть істотно допомогти американській економіці", - вважає стратег інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Сергій Кульпинський.
Учора український фондовий ринок демонстрував, наскільки він як і раніше залежний від грошей нерезидентів. Іноземні інвестори активно продавали папери українських емітентів всіх ешелонів. "У структурі замовлень 90% заявок припадало на продаж, - розповідає трейдер інвесткомпанії Foyil Securities Вадим Самар. - При цьому більшість інвесторів погоджувалася на продаж з істотним зниженням ціни, що і привело до такого падіння". Більше за інших знизилися в ціні ті акції, які з початку року продемонстрували значне зростання: папери Полтавського ГЗК подешевіли на 8,29%, концерну "Стирол" - на 10,16%. Дісталося й українським банкам: ціна акцій Райффайзен Банку Аваль знизилася на 10%, Укрсоцбанку - на 8%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас