На російському ринку акцій відзначається падіння цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На російському ринку акцій відзначається падіння цін

Фондовий ринок
180
Торги на російському ринку акцій характеризуються падінням цін по більшості паперів.
Котирування високоліквідних паперів знизилися в середньому на 4%, акції Ощадбанку подешевшали на 5,7%, ВТБ - на 6,3%, а ціни на акції "Сєвєрсталі" впали на 7%.
За станом на 16:00 за московським часом, індекс ММВБ впав на 5% - до рівня 1568 пунктів, індекс РТС - на 3,8% - до 1985 пунктів. Обсяг торгів на класичному ринку РТС склав 44,6 млн дол.
Російський ринок акцій вже недалеко від "дна". Таку думку висловив у прямому ефірі РБК-ТБ старший аналітик ІФК "Метрополь" Марк Рубінштейн. За словами експерта, відкриття з "гепом" вниз відбулося внаслідок негативу в США. Причому, на його думку, для американських і комерційних банків ситуація залишається складною. Правда, для комерційних банків вона виявиться стабільнішою, проте і їм надалі доведеться міняти модель свого бізнесу, оскільки папери як джерела фінансування стануть дорожчі, їх важче продавати і доведеться робити велику ставку на залучення депозитів.
Це якраз те, що російські банки давно вже роблять, відзначив аналітик. Тому сьогодні протягом дня можна чекати розвороту на торгах, вважає фахівець. Банківські папери, які відкрилися з "гепом" вниз, протягом дня можуть розвернутися. З погляду М.Рубінштейна, акції банків є дуже привабливими на поточних рівнях. Він відзначив, що російські банки захищені від неприємностей, які відбуваються з іноземними компаніями, і їх позиція залишається дуже сильною.
Правда, таку оптимістичну точку зору поділяють далеко не всі експерти. Наприклад, на думку фахівця аналітичного департаменту ІБ "КІТ Фінанс" Костянтина Черепанова, російський ринок акцій поки налаштований виключно на зниження. За його словами, при відсутності покупців фондовий ринок РФ сильно схильний до впливу ситуації на міжнародних торгах. Відповідно, найближчим часом на російські торги вплине динаміка світових фондових ринків, яка в короткостроковій перспективі залишиться негативною. З погляду фахівця, на даний момент цікаво виглядають акції компаній, орієнтованих на переробку сирої нафти. В першу чергу це стосується паперів Лукойлу, "Роснєфті" і "Газпромнафти".
За словами трейдера ІФК "Метрополь" Антона Лушникова, очікування учасників російського ринку акцій вельми негативні. Подальші негативні дані, що очікуються, від крупних фінансових установ США разом з цінами, що коригуються, на акції цих компаній можуть негативно вплинути на динаміку фондового ринку РФ.
Аналітик же ІК "Антантапіоглобал" Андрій Верхоланцев вважає, що російський ринок акцій продовжує знаходитися в діапазоні 1850-2100 пунктів за індексом РТС. Проте зараз ринок прагнутиме до нижньої межі даного діапазону, оскільки зовнішній негатив є сильнішим драйвером, ніж усі позитивні новини усередині. На думку аналітика, російські активи будуть дуже цікаві учасникам ринку, толерантним до ризиків і вважають за краще вкладення в акції торгових майданчиків, що розвиваються. В цілому, вважає фахівець, гравцям зараз необхідно діяти за обставинами, оскільки ситуація на торгах залишається украй нервовою. Але, безумовно, ті рівні, про які було сказано вище, будуть вельми привабливими для довгострокових інвестицій.
Варто відзначити, що основною причиною такого різкого зниження російських фондових індексів стали негативні новини з європейських і азіатських торгових майданчиків. Так, фондові торги в Японії відкрилися обвалом індексу Nikkei на 3,3%, а гонконзький індекс "блакитних фішок" Hang Seng опустився на відкритті торгів на 1195,85 пункту (-5,4%) - до 21041,26 пункту. Разом з гонконзьким індексом впав і південнокорейський KOSPI - більш ніж на 3%.
Не кращим чином йдуть справи і в Європі, де фондові торги 17 березня відкрилися різким зниженням провідних індексів. За станом на 12:35 за московським часом FTSE 100 опустився на 133,9 пункту (-2,38%) - до 5497,8 пункту, німецький DAX - на 244,28 пункту (-3,79%) і склав 6207,62 пункту, французький CAC 40 - на 127,24 пункту (-2,77%), склавши 4464,91 пункту, а швейцарський SMI - на 202,06 пункту (-2,83%) - до 6929,97 пункту.
Експерти відзначають, що ринки зреагували падінням на дії Федеральної резервної системи (ФРС) США по запобіганню рецесії американської економіки і на повідомлення про купівлю американської інвесткомпанії Bear Stearns банком J.P.Morgan Chase & Co. Так, ФРС США на позачерговому засіданні знизила ставку по первинних кредитах на 25 процентних пунктів - до 3,25%, зменшивши, таким чином, різницю між цією ставкою і ставкою федеральних фондів (базовою обліковою ставкою) до 0,25%. Це рішення указує на гострий дефіцит ліквідності в американській банківській системі, оскільки до цього різниця між ставкою по первинних кредитах і ставкою федеральних фондів стабільно складала 0,5%.
Негативно на початок торгової сесії вплинула заява одного з найбільших інвестиційних банків США J.P.Morgan Chase & Co. про те, що він домовився про екстрену купівлю Bear Stearns Cos, що відчуває гострий дефіцит ліквідності у зв'язку з втратами від кризи subprime. За умовами операції J.P.Morgan заплатить за кожну акцію Bear Stearns по 2 дол. Банк отримав дозвіл на операцію з боку уряду і Федеральної резервної системи (ФРС) США. Таким чином, J.P.Morgan викупить акції Bear Stearns із значним дисконтом до їх поточної ринкової вартості.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас