Долар впав до євро і швейцарського франку до рекорду, опустився нижче 96 ієн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар впав до євро і швейцарського франку до рекорду, опустився нижче 96 ієн

Валюта
607
Долар упав до євро і швейцарського франка до нових рекордних значень під час торгів у понеділок, опустився нижче 96 ієн на інформації про покупку Bear Stearns банком JPMorgan і несподіваному зниженні дисконтної ставки (discount rate) Федеральною резервною системою (ФРС) США, повідомило агентство Bloomberg.
Під час торгів курс долара до євро опускався до $1,5903 і падав до 95,76 ієни - найнижчої позначки з 15 квітня 1995 року. Зниження до японської валюти склало 2,3% - найбільше значення з 31 березня 2000 року. Американська валюта опускалася до історично мінімальної величини 0,9658 швейцарського франка.
Станом на 15:19 долар торгувався до євро на рівні $1,5828, до ієни - на позначці 97,2. До цього часу він коштував 0,98365 франка.
Британський фунт стерлінгів упав до євро на найбільшу величину за останні шість років - до нового мінімуму 79,12 пенсу за 1 євро - на побоюваннях, що поглиблення кредитної кризи приведе до скорочення попиту на валюти країн, де встановлені високі процентні ставки. До 15:19 він торгувався на позначці 78,64 пенсу за євро.
Рішення ФРС про зниження ставки по кредитах, які вона прямо видає банкам, на 25 базисних пунктів - до 3,25% річних - було спрямовано на відновлення впевненості фінансових ринків, підірваної крахом інвестбанку Bear Stearns, потерпілого від кредитної кризи. JPMorgan домовився про його покупку за $240 млн, що в 10 разів менше від вартості Bear Stearns тільки тижнем раніше. Угода буде профінансована ФРС.
"Це просто нечувано, ФРС викидає долар у вікно, - говорить глава Rogers Holdings Джим Роджерс, що був також засновником Quantum Hedge Fund поряд із Джорджем Соросом. - Вони дають зрозуміти усьому світу, що не будуть боротися за долар. Більша частина моїх доларових активів випарувалася".
Як показує торгівля ф'ючерсами на базову процентну ставку ФРС, імовірність зниження базової ставки на засіданні американського ЦБ 18 березня на 1 процентний пункт зросла 15 березня до 56% з 6% тижнем раніше.
"Цей захід ФРС зробив короткочасний вплив, - вважає аналітик Royal Bank of Scotland Масафумі Ямамото. - Уливання державних грошей дійсно необхідно".
За останній рік долар подешевшав на 16% до євро і на 18% до ієни на тлі падіння на ринку житла і зниження базової процентної ставки на 2,25 процентні пункти.
У цей час позиції долара найслабші з 1971 року, відповідно до індексу ФРС. Це приводить до збільшення цін на нафту, метали і зерно, які номіновані в американській валюті, що, у свою чергу, змушує економістів знижувати прогноз відносно американської економіки і перешкоджає зниженню ставок іншими центральними банками, що побоюються інфляції, а це негативно впливає на долар.
"Долар зіткнувся із кризою довіри, - вважає аналітик Deutsche Securities Кодзі Фукуя. - Всі ринки входять у штопор".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас