Гривня залишиться дорогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня залишиться дорогою

Валюта
2500
Про це свідчать події минулого тижня...
Минулу середу-п'ятницю міжбанк знову закінчив в атмосфері дефіциту. Настала всього середина місяця, а залишки на коррахунках банків уже знизилися до критичного рівня. Ще в позаминулу п'ятницю на них залишалося 14,5 млрд. грн.
Однак уже в середу і четвер грошей стало ще менше -13,7-13,8 млрд. грн. Це найнижча оцінка з 20 лютого, коли був зафіксований річний максимум ціни на ресурси overnight.
"Це комусь потрібно", - прокоментував ситуацію скарбник одного банку. На його думку, у зникненні грошей винне Держказначейство, що активно стало стягати гроші на бюджетні рахунки.
Довести провину уряду нескладно. У п'ятницю Мінфін привітав Держмитницю з достроковим виконанням плану за березень. Це занадто гарний показник, з огляду на те, що не минуло й половини місяця.
Крім того, прем'єр Юлія Тимошенко привселюдно наказала податківцям активізувати роботу. Держказначейство поки не оприлюднило інформацію про залишки на коррахунках минулого тижня. Але відомо, що з початку місяця по 10 березня з бюджетних рахунків пішли всього 2 млрд. грн. На початок минулого тижня там залишалося 12,195 млрд. грн. Протягом декількох днів цей залишок був незмінним.
Саме з 6 березня почався виток подорожчання ресурсів на міжбанку. З 5 по 14 березня ставка KievPrime overnight виросла більш ніж утроє -з 4,53% до 17,39%. Пік дорожнечі припав на четвер, 13 березня - 17,56% у середньому і більше 21% на піку. Нацбанк за той же період зафіксував подорожчання майже вчетверо.
За даними його системи "Кредінфо", з 6 по 13 березня overnight виріс у ціні з 5% до 18,5%. Це майже рівень 20 лютого - тоді нічні кредити в середньому коштували 19,4% річних. Одночасно подорожчали всі інші групи ресурсів.
Крім збільшення цін виник тотальний перекіс у кількості грошей у системі. В одних банків грошей було багато, в інших - дуже мало. Про це свідчить різке збільшення оборотів депоринку. Зазвичай угоди укладаються приблизно на 4-4,5 млрд. грн. на день. Однак у вівторок оборот ринку склав 5,7 млрд. грн., а в четвер - 6,1 млрд. грн.
Лише в четвер, коли НБУ видав рефінансування на 1,2 млрд. грн., обороти знизилися до звичних 4,6 млрд. грн. Регулятор спонсорував банки, починаючи з вівторка, коли він видав 550 млн. грн. У середу це були вже 865,4 млн. грн., причому було багато незабезпечених кредитів. У четвер НБУ видав overnight тільки на 757 млн. грн. Інші 400 млн. грн. були роздані під 14,5% річних на два тижні. Це допомогло врятувати ситуацію, і залишки на коррахунках у п'ятницю виросли до 14,4 млрд. грн.
Проте до грошей НБУ доступ був обмежений. За даними деяких банків, ставки подолали рівень 20% річних. Це істотно вище від ціни рефінансування НБУ і говорить про відсівання частини заявок не одержання грошей.
Джерело в Нацбанку пояснило, що те, що відбувається, сприймається нормально. Зараз регулятор налаштований на скорочення кредитної активності банків, а також бореться з високою інфляцією. Проти того, що вилучення безготівкової гривні з обігу приводить до подорожчання кредитів для підприємств, чиновник висунув свій аргумент.
"За минулий рік ціни виробників виросли більш ніж на 20%. Ставки по кредитах у гривні зараз становлять 16-17% річних. Ми фактично одержали негативну прибутковість кредитів. Це означає, що збільшення ставок ніяк не може їм перешкодити", - заявив представник НБУ.
В уряді, з одного боку, визнають несприятливий ефект вимивання грошей із системи. "У короткостроковому періоді використання жорстких монетарних методів заради зниження інфляційного тиску приведе лише до загасання виробничої активності", - заявив у минулу п'ятницю міністр економіки Богдан Данилишин.
І все-таки, на його думку, уряд з Нацбанком будуть проводити комплекс заходів монетарного і фіскального характеру, ціль яких - запобігання надлишковому зростанню попиту. Зокрема, передбачається уникати надмірного збільшення пропозиції грошей, а також недопущення додаткового тиску на попит з боку бюджетних витрат. Це означає, що в найближчій перспективі гривня для банків залишиться дорогою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас