Вимушена щедрість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимушена щедрість

Кредит&Депозит
1929
Українські банки знову відчули відтік грошей з рахунків. Протягом лютого кошти виводили вітчизняні підприємства: із гривневих рахунків вони зняли 4,7 млрд. Фінансисти не виключають подальшого зменшення коштів на рахунках компаній, а тому усе більше догоджають пересічним вкладникам
Бізнес затягує пояси
Відтік коштів із гривневих внесків підприємств триває вже другий місяць - за січень він склав 4,3 млрд. Тоді фінансисти сподівалися, що в лютому ситуація вирівняється, і компанії знову почнуть активно відкладати кошти на рахунках. Однак ці надії не виправдалися.
"Нинішнє зменшення залишків на рахунках пов'язане зі зниженням доходів підприємств у першому кварталі, що збіглося із черговим податковим періодом", - пояснив Діловій столиці голова правління Банку НРБ Владислав Кравець. Ще одним фактором, що спровокував вивід коштів з депозитів, стали метання, що не припиняються, іноземців. Нагадаємо, що ще торік вони були активними вкладниками українських фінустанов.
"На ринку обговорюється версія, пов'язана із грою нерезидентів на безготівковому курсі. Коли той росте (як у минулий понеділок - до 5,03-5,04 грн./$), вони заводять кошти на короткотермінові вклади в банках або вкладають їх у цінні папери. Після чого при нетривалій ревальвації (на цьому тижні курс опускався до 5,1 грн./$) миттєво купують долари і виводять їх з рахунків. Як тільки зменшуються залишки на рахунках, починає активно збільшуватися ціна міжбанківських ресурсів: лише з вівторка по середу overnight виріс із 8-10% до 14-18%", - відзначив начальник казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Фінансисти не відкидають подальший відтік гривні з депозитів юросіб у найближчі місяці. Підстави: не найкращі очікування відносно зростання доходів вітчизняних компаній, а також інтерес до нашого ринку, що проявляється іноземними компаніями-спекулянтами.
"Крім того, свою роль зіграє подорожчання газу. Якщо ціни на нього піднімуть найближчим часом, підприємствам прийдеться витрачати більше гривні на закупівлі блакитного палива, і почнуть вимиватися залишки з рахунків", - проінформував Козирєв.
Приманка на євро
У такій ситуації головним джерелом ресурсів для банків стане населення. Фінансисти сьогодні готові догоджати ледь не будь-яким його примхам. Остання - підвищений попит на депозити в євро.
"Зараз відбувається перевкладення доларових внесків у євровалюту. Причиною стало падіння американської валюти на міжнародних ринках - до $1,56/євро і її активне подорожчання в українських обмінниках", - розповів заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
"У євро конвертуються мало не всі депозити в доларах, по яких сьогодні минають строки. До дострокового зняття внесків у валюті США справа ще не дійшла: незважаючи на підвищення попиту на євровалюту, населення не готове втрачати прибутковість", - доповнив його Владислав Кравець.
Помітивши настрої громадян, фінансисти намагаються на них грати. За останні два тижні ставки по річних внесках у євро виросли в середньому по ринку з 9,5 до 10,5% річних. При цьому банкіри пропонують привабливі умови використання коштів: у випадку вкладення грошей на довгі строки (9-12 міс.), дозволяють знімати їх з рахунків у будь-який момент без яких-небудь штрафних санкцій або зниження процентної ставки. У такий спосіб вони намагаються продовжити вкладення у ВКВ, які в січні-лютому становили лише три-шість місяців. За їхніми підрахунками, у другому півріччі 2007 р. 20-25% коштів, вкладених на депозити з вільним використанням (торік такі умови пропонувалися переважно по гривневих внесках), знімалося достроково.
Експерти не виключають ще одне підвищення вартості євродепозитів - до кінця року на 0,2-0,5%. Правда, такий сценарій допускається тільки у випадку погіршення умов запозичень на зовнішніх ринках. Сьогодні вкрай складно оформити синдикований кредит (навіть за підвищеними ставками - до 9-10% річних) через гостру нестачу ресурсу на міжнародних ринках. Подорожчання внесків у євро, на думку фахівців, спричинить стрімке збільшення частки євровалюти в структурі депозитів населення - з нинішніх 5-10% до 20-25% обсягу внесків. Банкіри вже налагодили механізми, які дозволять їм залишатися на плаву в умовах падіння попиту на доларові внески.
"Так як населення сьогодні не хоче оформлювати кредити в євро через збільшення його курсу, ми після залучення євровалюти на рахунки конвертуємо її в долар для роботи на кредитному ринку", - пояснив Сергій Борисов.
У той же час експерти не сумніваються, що до кінця поточного року їм все-таки вдасться налагодити кредитування в грошовій одиниці Євросоюзу.
"У міру подорожчання євро, буде змінюватися ситуація в галузі укладання контрактів. Напевно їх стануть переукладати в євровалюті, щоб постійно не втрачати на конвертації. Зараз долари становлять 80% усього зовнішньоторговельного балансу країни, однак до кінця 2008 р. їхня частка напевно впаде до 60%. З боку суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності істотно зросте попит на єврокредити, і банкам не прийдеться йти на конвертацію всіх пасивів у євро", - резюмував у розмові з "ДС" Владислав Кравець.
Згідно з нинішніми прогнозами підвищення попиту на єврокредити прийдеться на травень-червень.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас