ДПАУ виявила на підприємствах сміття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ виявила на підприємствах сміття

Казна та Політика
736
Державна податкова адміністрація підрахувала, що завдяки операціям з так званими "сміттєвими" акціями торік великі платники податків змогли мінімізувати свої відрахування податку на прибуток на 7,5 млрд грн.
Зниження податкового навантаження було зроблено в рамках закону, відзначають експерти. Втім, це не заважає податківцям вкотре заявляти про посилення боротьби з подібними схемами.
У п'ятницю під час розширеної колегії Державної податкової адміністрації (ДПАУ) за участі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко глава відомства Сергій Буряк повідомив про виявлення в 2007 році фактів ухиляння від сплати податків компаній, що входять у фінансово-промислові групи (ФПГ) "Приват", ІСД, СКМ, "Інтерпайп" і "Смарт-груп", а також ВАТ "Мотор Січ".
За його словами, ці публічні компанії на великий подив стали покупцями технічних акцій збанкрутілих компаній ("сміттєві" акції), у результаті чого надходження від податку на прибуток торік були знижені на 7,5 млрд грн. Голова ДПАУ пообіцяв боротися з подібними схемами ухилення від податків.
Нагадаємо, у податковій адміністрації вважають, що боротися потрібно зі схемою мінімізації податкових відрахувань шляхом покупки "сміттєвих" акцій у власних фіктивних фірм за ціною в кілька разів вищою від номінальної (див. Ъ від 20 вересня 2007 року). У травні 2007 року ДПАУ запобігла спробі випуску 50 компаніями "сміттєвих" акцій на суму 10 млрд грн.
За словами тодішнього голови ДПАУ Анатолія Брезвіна, у схемі були задіяні дві ФПГ. Усього за минулий рік ДПАУ виявила 500 фіктивних фірм, акції яких компанії купили на 30 млрд грн.
Представники ФПГ заяву ДПАУ коментують неохоче. Джерело Ъ у групі "Приват", що зазвичай надає коментарі з інших питань, пов'язаних із ФПГ, відмовилося коментувати обвинувачення, пославшись на те, що де-юре групи "Приват" не існує, а прес-служби "Смарт-груп" та "Інтерпайпу" не змогли додзвонитися до своїх фінансових директорів.
У СКМ заявили, що компанія здійснює всі операції в рамках законодавства і не використовує технічні акції. "Прибуток СКМ не був і не міг бути заниженим ні з цієї, ні з яких-небудь інших причин", - відзначили в прес-службі СКМ. Директор зі зв'язків із громадськістю СКМ Наталя Ємченко розповіла, що її компанія в 2007 році здійснювала операції з акціями, але лише в рамках реструктуризації: "Ми передавали корпоративні права від СКМ до 'Метінвесту' і до ДПЕК". Президент "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв назвав заяву Сергія Буряка дурістю. Одержати коментар в ІСД не вдалося.
Експерти говорять, що операції з "сміттєвими" акціями для великих підприємств є найбільш зручним способом легально оптимізувати оподатковування. За словами директора ІК "Універ Капітал" Леоніда Карпенка, угоди із цінними паперами витісняють схеми псевдострахування і трансферного ціноутворення. "Зараз сплеск, тому що ФПГ завжди стоять перед дилемою: чи бути більш відкритими і платити податки, що дає можливість залучати капітал, чи не платити", - вважає він.
Голова біржової ради біржі "Перспектива" Сергій Антонов упевнений, що навіть перехід до публічності, про що заявили деякі зі згаданих Буряком компаній, не знижує зацікавленості підприємств в операціях з такими акціями. Карпенко не виключає, що найближчим часом компанії зможуть частіше вдаватися до таких схем через перенесення строків проведення IPO, викликане світовою іпотечною кризою.
Втім, на думку експертів, подібні заяви голови ДПАУ не позбавлені практичного змісту. Антонов вважає, що, піддавши цю інформацію розголосу, можна робити психологічний тиск на компанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас