Паливний бенефіс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливний бенефіс

Енергетика
692
Ціни на нафтопродукти продовжують рости. Головною причиною експерти називають подорожчання нафти на світовому ринку - її вартість перевалила за рекордну позначку 100 дол./барель. У найближчі два тижні підвищення цін на пальне збереже нинішні темпи, у результаті чого до квітня літр А-95 буде коштувати 5,70 грн. Головними "іменинниками" серед всіх українських автолюбителів стали земляки нафтової еліти із Дніпропетровська, де бензин майже пропав.
Наприкінці минулого тижня середня вартість найпопулярнішого в Україні бензину марки А-95 і дизельного палива закріпилася на рівні 5,45 грн./л. За традицією беззастережними лідерами в ціновому зростанні стали Автономна Республіка Крим і Київ - 5,6 грн./л. Слідом ідуть Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська і Черкаська області, де пальне продають по 5,50 грн./л. Цікаво відзначити, що протягом минулого тижня найбільші темпи зростання були зафіксовані в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській і Хмельницькій областях.
Тут паливо подорожчало на 4%, тоді як у середньому по країні за цей же період - на 2,5%. У цих регіонах сконцентровані АЗС "Укрнафти", що з ініціативи свого акціонера Ігоря Коломойського недавно призупинила реалізацію пального, у результаті чого виник дефіцит. Окремо варто виділити Дніпропетровську область, де 13 березня компанії Коломойського "Сентоза" та "Авіаз", що контролюють 60% АЗС регіону, припинили вільний продаж бензину і перейшли на його реалізацію за талонами. У результаті на інших заправках області ціни за добу подолали психологічну позначку 6 грн./л.
Начальник відділу балансів нафти, нафтопродуктів і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Віталій Горичко вважає, що основною причиною подорожчання пального в Україні є збільшення вартості нафти на світовому ринку, а також зниження запасів бензину в країні (прогнозний баланс у першому кварталі очікується на рівні 1,16 млн т, що на 12% менше, ніж за аналогічний період минулого року). Зокрема, у лютому ціни на еталонний сорт нафти Brent збільшилися на 10,6% і до 10 березня зафіксувалися на рекордній позначці 106 дол./барель. У свою чергу бензин А-95 і дизель за лютий подорожчали більш ніж на 13 і 22% відповідно і до кінця першої декади березня котирувалися на рівні 888 дол./т і 1000 дол./т. "Зараз ціни на нафту на світовому ринку найвищі за всю історію. Це головна причина подорожчання палива в Україні", - повідомив Діловій столиці Горичко.
Світові тенденції мають безпосередній вплив на вітчизняний ринок, оскільки останнім часом більше 50% нафтопродуктів у внутрішньому балансі нашої країни ввозяться з-за кордону. В 2007 р. цей показник коливався в рамках 25-28%. Можна припустити, що саме для зниження залежності України від світових тенденцій Держспоживстандарт недавно призупинив дію свого наказу про заборону випуску дизпалива і бензину з масовою часткою сірки до 0,5 і 0,1% відповідно. Тим самим відомство Лариси Лосюк дало можливість відновити роботу двом стареньким вітчизняним нафтопереробним заводам - Дрогобицькому і Надвірнянському, які контролює Ігор Валерійович. Цей крок Держспоживстандарту допоможе врегулювати питання із забезпеченням пальним аграріїв напередодні весняно-польових робіт. До слова, за вирішення проблеми узявся й уряд.
Відповідно до доручення Кабміну Мінфін повинен в оперативному порядку сприяти одержанню кредиту держкомпанією "Укртранснафта" для закупівлі протягом березня 150 тис. т дизпалива з наступною його реалізацією селянам. Очікується, що це дозволить закріпити вартість пального для традиційно чутливих до неї аграріїв. Хоча якщо враховувати, що їхні потреби в дизпаливі (на проведення комплексу весняно-польових робіт) становлять як мінімум 600 тис. т, у бензині - 200 тис. т, то фіксація ціни за допомогою такого незначного резерву здається малоймовірною.
Так чи інакше, але, відповідно до останніх розрахунків експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти та нафтопродуктів, з 14 по 24 березня А-95 і дизельне паливо в Україні можуть подорожчати максимум на 3% - до 5,55 грн/л. Директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін згодний із цими даними.
"У середньому протягом перших двох тижнів березня бензин дорожчав на 2,5% на тиждень. До кінця місяця збережуться такі ж темпи (тобто до 1 квітня А-95 буде коштувати в середньому по країні 5,7 грн/л. - ред.)", - вважає Сапегін. За його словами, зміна цін на стелах вітчизняних АЗС у квітні буде прямо залежати від світових котирувань. Якщо вони залишаться в межах нинішнього рівня, то подорожчання може закінчитися.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас