Швейцарські банкіри чекають нової хвилі російських грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарські банкіри чекають нової хвилі російських грошей

Валюта
409
У Цюріху та Ліхтенштейні готуються до збільшення грошового потоку з Росії у випадку пертурбацій при передачі влади в Кремлі. Прийдешня зміна влади в Кремлі викликає підвищений інтерес в іноземців, бізнес яких у тій чи іншій мірі пов'язаний з нашою країною.
У четвер у Берні пройшло засідання Ради співробітництва Швейцарія-Росія, у центрі уваги якого виявилися російські вибори та перспективи розвитку нашої економіки в нових умовах. У приватних бесідах представники банківського співтовариства зізнавалися, що обговорюють у своїх колах можливі пертурбації при передачі президентських повноважень від Володимира Путіна до Дмитра Медведєва і викликані ними перспективи втечі російського капіталу за кордон, у тому числі в банки Швейцарії і Ліхтенштейну.
По закінченні засідання ради в приватних бесідах представники банківського співтовариства Швейцарії повідомили, що вони уважно стежать за станом російської економіки і розвитком політичної ситуації. У тому числі обговорюють можливе збільшення припливу капіталу з РФ, якщо передача влади від Володимира Путіна Дмитру Медведєву буде супроводжуватися якими-небудь потрясіннями. За словами цюріхського банкіра Кирила Ешера, у багатьох швейцарських банках працюють аналітики, що оцінюють подібні ризики, якщо ж їхніх знань і зусиль не вистачає, то до подібних оцінок залучаються фахівці з боку.
Банкір з Ліхтенштейну, відомого надліберальним банківським і податковим законодавством, попросивши не згадувати його імені і назви його банку, розповів, що багато банків у Швейцарії та Ліхтенштейні або вже створили, або створюють у себе департаменти з роботи із клієнтами зі Східної Європи та Росії. При цьому не кожен банк готовий працювати з діючими і колишніми політиками. "Якщо потенційний клієнт засвітився в політиці, хоча б на рівні депутата місцевої ради, то я відмовлю йому у відкритті рахунку в нашому банку, у той же час є банки, у яких створені спеціальні департаменти з роботи з такими клієнтами", - повідомив банкір.
Втім, за його словами, на капітали з Росії поки припадає лише 15% обороту його банку, основні клієнти як і раніше - громадяни Німеччини. При цьому в останні півроку, поскаржився банкір, потік з Росії став меншим, ніж був раніше. Росіяни, за його словами, знають, що легально переказати гроші так, щоб це не стало відомо Центробанку, не можна, тому в політично нестабільний період частина з них перестали переказувати гроші у Швейцарію і Ліхтенштейн, побоюючись, на його думку, обвинувачень на батьківщині в нелояльності.
Відзначимо, що ця інформація не зовсім поєднується з даними російського Центробанку, за якими сума грошових переказів у Швейцарію в другій половині 2007 року більш ніж удвічі перевищила показники першого півріччя. Усього російські громадяни перевели торік на рахунки у Швейцарію 2 млрд. 586 млн. дол. При цьому в першому і другому кварталах цей потік склав 527 млн. і 240 млн. дол., у той час як у третьому та четвертому кварталах - 1 млрд. 150 млн. і 625 млн. дол. відповідно.
Як би то не було, кількість російських громадян, що відвідують, приміром, Ліхтенштейн, за словами почесного консула Росії в цій країні Маркуса Бюхеля, оцінюється приблизно в 10 тисяч чоловік на рік. З огляду на те, що на відміну від тієї ж Швейцарії в цій карликовій державі немає ні аеропорту, ні особливих визначних пам'яток, ні гірськолижних курортів, можна без остраху помилитися сказати, що багато росіян їдуть сюди саме в банки, хтось перевірити старі, а хтось - відкрити нові рахунки.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас