ПДВ змінить господаря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ змінить господаря

Казна та Політика
500
Уряд має намір удосконалити організацію управління податковою і митницею. Щоб зробити його більш ефективним, частину нинішніх кураторських повноважень над ДПАУ і ДМСУ передадуть від Мінфіну Кабінету Міністрів, вірніше, першому віце-прем'єрові Олександру Турчинову. Саме він незабаром буде ставити свою візу під реєстрами компаній, яким вирішено відшкодовувати ПДВ.
Розпорядження секретаріату Кабміну з вдосконалення організаційного забезпечення податкової і митної політики уряд розглянув минулого тижня та відправив на доопрацювання. Втім, як запевняють джерела, документ якщо і поправлять, то зовсім незначно. І із затвердженням затягувати не стануть.
Щоб оптимізувати контроль уряду над фіскальними відомствами, у структурі Кабміну створять спеціальний відділ з питань податкових і митних доходів. Курирувати нову структуру доручено міністрові Петру Крупкові. Фактично ж управляти ним буде Олександр Турчинов, під опікою якого перебуває економічний блок.
У завдання нового відділу ввійдуть відстеження змін у податковому законодавстві, підготовка аналітичних матеріалів про стан і проблеми функціонування фіскальної системи, а також розгляд скарг та звернень платників податків. У центрального апарата уряду з'явиться можливість самостійно створювати робочі групи з розробки поправок у податкове і митне законодавство та тісніше співробітничати із цих питань із профільними парламентськими комітетами. Секретаріат Кабміну має намір прискіпливіше придивитися до роботи органів виконавчої влади.
Податково-митний відділ буде відслідковувати, як відомства виконують урядові доручення, а головне, виявляти чиновників, що патронують суб'єктів господарювання, у тому числі й у питаннях швидкого відшкодування ПДВ.
Але родзинка прийдешніх новацій криється в іншому. "Виходячи з тексту документа, право останнього підпису на реєстрах компаній, яким призначене відшкодувати ПДВ, одержує перший віце-прем'єр. Це право - величезний важіль впливу, можливість карати неугодних та балувати своїх. От чиновники уряду і борються за право останнього підпису на реєстрах", - заявив перший заступник парламентського комітету податкової та митної політики Микола Круглов.
Право останнього підпису активно вибивав для себе міністр фінансів Віктор Пинзеник. Однак зі зрозумілих причин лобістські можливості Олександра Турчинова виявилися куди більшими. Знаючі люди говорять, що закріплення права за першим віце-прем'єром ускладнить можливість домовитися про одержання відшкодування ПДВ. Зараз, щоб позбавити себе від проблем, підприємствам доводиться задобрювати місцеву податкову і ДПАУ, що затверджує реєстри. Незабаром питання прийдеться вирішувати на найвищому рівні.
Особливу актуальність питання домовленостей набуває у світлі останньої інформації Держказначейства про бюджетний дефіцит ресурсу на відшкодування ПДВ. Наприкінці минулого тижня воно повідомило, що в першій декаді березня податкова адміністрація при місячному плані податкових зборів в 4,7 млрд грн. не перерахувала в скарбницю ні копійки. Зате вилучила з бюджету 119 млн грн. на відшкодування ПДВ. У фіскалів на те є залізне виправдання - заборона сплачувати ввізний ПДВ векселями. Розраховуючись живими грішми, імпортери відразу включали їх у податковий кредит і подавали заявки на відшкодування. За інформацією, сьогодні ДПАУ готує коректування до плану податкових зборів і відшкодування ПДВ, які незабаром передадуть на розгляд Мінфіну. Якщо обсяги відшкодування будуть сильно урізані, останній підпис на реєстрах буде цінуватися на вагу золота.
Марія Осипчук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас