Ціна на газ в Європі може в 2008 році скласти 400 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на газ в Європі може в 2008 році скласти 400 дол.

Енергетика
561
Голова "Газпрому" Олексій Міллер не виключає, що ціна на газ у Європі цього року може досягти $400 за тисячу кубометрів.
"Зараз ціна в Європі перевищує $370. При цьому ми думаємо, що середня ціна в 2008 році може бути $378, а може навіть досягти межі $400 за тисячу кубометрів", - цитує РІА Новости заяву Міллера під час зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним, що відбулася 14 березня.
Голова газового холдингу повідомив, що спочатку "Газпром" у прогнозах на 2008 рік закладав ціну $310. Однак наприкінці грудня 2007 року офіційно повідомлялося, що середня ціна оптових поставок європейським споживачам за довгостроковими контрактами може до кінця 2008 року скласти $354 .
Володимир Путін відмітив, що настільки помітне підвищення цін на газ пов'язано в тому числі і з низьким курсом долара. Міллер погодився із президентом, однак відзначив, що "динаміка цін на газ все-таки випереджає зміну курсу долара і, з іншого боку, ніяк не заважає попиту на газ, що зростає, на європейському ринку".
"Якщо "Газпром" в 2007 році поставляв у країни ЄС 151 мільярд кубометрів, то в 2008 році ми плануємо (поставити) 157 мільярд", - додав він.
Міллер також повідомив, що "позиція середньоазіатських партнерів є остаточною та перегляду не підлягає".
"Для "Газпрому" це означає, що в остаточному підсумку ціна газу, що "Газпром" купує у свій баланс, істотно зросте", - підкреслив голова газового холдингу. Він також відзначив, що це ставить компанію в непросте становище, тому що "Газпром" купує газ не тільки у свій баланс, але й для продажу на зовнішніх ринках.
У той же час Міллер запевнив президента, що сформована ситуація не відіб'ється на партнерах "Газпрому" у Європі. Якщо говорити про наше співробітництво із традиційними партнерами в Західній Європі, поставки газу здійснюються на базі довгострокових контрактів. Багато із цих контрактів на сьогоднішній день за тривалістю виходять за межі 2030 року. Таким чином, тут ми працюємо на абсолютно передбачуваних, зрозумілих умовах, які склалися в нас із традиційними європейськими споживачами протягом останніх десяти років", - пояснив він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас