Ющенко і Тимошенко оцінили угоду "Нафтогазу" і "Газпрому" як перехід до прозорих схем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко і Тимошенко оцінили угоду "Нафтогазу" і "Газпрому" як перехід до прозорих схем

Енергетика
123
Президент України Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко оцінили підписані угоди між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром як перший крок переходу на прозорі та прямі відносини між державними газовими компаніями України і Росії.
Про це повідомляє прес-служба Президента України.
Відзначимо, після завершення робочого візиту Ющенка в Республіку Польща, в аеропорті "Бориспіль" відбулася зустріч глави держави з Тимошенко і головою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною. Під час зустрічі керівник уряду і голова НАК "Нафтогаз" представили Президентові доповідь щодо останніх газових угод, досягнутих під час переговорів у Москві.
Угода між "Нафтогазом" і "Газпромом" у цілому відповідає домовленостям президентів України і Росії від 12 лютого ц.р., а також директивам глави держави: в 2008 р. Україна одержить газ за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м; з українського ринку будуть усунуті комерційні посередники, говориться в повідомленні прес-служби.
Разом з тим, за згодою з російською стороною, залишається низка принципових питань, а саме: баланс і ціна імпортного газу для України на 2008 р. і наступні роки; умови та процедурний формат роботи на українському ринку дочірньої структури ВАТ "Газпром". Із цього приводу вже найближчим часом буде продовжений переговорний процес на рівні господарюючих суб'єктів та урядів обох країн.
Раніше сьогодні Тимошенко заявляла, що Україна поверне російський газ, використаний у січні-лютому влітку 2008 р. При цьому вона уточнила, що це буде середньоазіатський газ. Повернення спожитого російського газу відбудеться в період накачування газу в ПСГ.
"Я думаю, що ціна на газ буде поступово підвищуватися, а не спонтанно. У середу ми розглянемо документ (угоду із РФ про газ) і направимо спеціальний лист, що ми приймаємо цю угоду. Якщо будуть якісь пропозиції, то ми направимо їх в "Газпром" із пропозицією їх урахувати", - відзначила прем'єр-міністр.
До того ж Тимошенко також додала, що ціна за зберігання газу в Українських ПГС буде переглянута в 2008 р. Вона підкреслила, що необхідно "прибрати" договори оренди, раніше підписані на зберігання газу компанією "УкрГазЕнерго" за заниженою ціною.
Тимошенко уточнила, що маржа при реалізації імпортного газу споживачам України не буде перевищувати 0,01 дол. за тис. куб. "Весь газ на кордоні України буде розмитнюватися НАК "Нафтогазом України" і пізніше передаватися дочірній структурі "Газпрому" в обсязі 7,5 млрд куб. м", - підкреслила Тимошенко і додала, що це складе 10% від загального обсягу газу, імпортованого в Україну. "Це в кілька разів менше від тієї частки газу, що продавала "УкрГазЕнерго"", - заявила вона.
Прем'єр-міністр також заявила, що ціни на газ для населення підвищуватися не будуть. Вона повідомила, що населення споживає газ українського видобутку, а середньоазіатський газ вартістю 179,5 дол. призначений для промислових підприємств.
Нагадаємо, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали Угоду про розвиток відносин у газовій сфері.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". При цьому поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені та оплачені за контрактами RosUkrEnergo та "УкрГазЕнерго".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить із RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки по яких можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас