S&P: Відсторонення мера Києва від повноважень не вплинуло на рейтинг міста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Відсторонення мера Києва від повноважень не вплинуло на рейтинг міста

150
Указ президента Віктора Ющенка від 13 березня 2008 року про відсторонення на 15 днів мера Києва Леоніда Черновецького від виконання обов'язків не привів до перегляду ні рейтингу Києва "ВВ-", ні прогнозу його зміни "Негативний", заявило міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's.
"Хоча на даний момент це відсторонення не зробило впливу на кредитоспроможність міста, S&P однак може почати відповідні рейтингові дії у випадку, наприклад, якщо фінансова і боргова політика міста істотно зміниться, або у випадку, якщо цей політичний конфлікт паралізує фінансову діяльність міста", - заявив кредитний аналітик агентства Борис Копейкін.
Як такі негативні наслідки, які можуть спричинити погіршення рейтингу, він назвав зрив підготовки до випуску облігацій на 1,25 млрд гривень, які могли б використатися для погашення облігацій на $150 млн у серпні 2008 року.
S&P нагадує, що неодноразово вказував на низьку передбачуваність політичної системи і системи міжбюджетних відносин в Україні, що залишається важливим фактором, що обмежує кредитоспроможність регіональних і місцевих органів влади в країні.
"У випадку Києва становище мера як призначуваного голови міської державної адміністрації та одночасно - мера міста, що обирається, є додатковим чинником ризику", - відзначає агентство.
Як говориться в повідомленні, рейтинг Києва відображає низьку фінансову гнучкість Києва внаслідок контролю з боку центрального уряду над основними дохідними джерелами, а також системи, що розвивається, міжбюджетних відносин. Рейтинг також обмежується значним тиском з боку витрат, відносно високими валютними ризиками, пов'язаними з великими разовими погашеннями облігацій і необхідністю і далі підвищувати якість управління та рівень прозорості.
Рейтинг підтримується становищем Києва як економічного, фінансового і культурного центру України, що приводить до зростання бюджетних доходів і високих показників ліквідності, із залишками на рахунках міста 600 млн грн і $240 млн (на 14 березня 2008 року), що перевищує витрати на погашення та обслуговування боргу в 2008 року.
Прогноз "негативний" відображає прогноз зміни рейтингу суверенного уряду, тому що економічне становище і бюджетні показники Києва тісно пов'язані із ситуацією в країні, і, таким чином, рейтинг і прогноз зміни рейтингу міста обмежуються рівнем кредитоспроможності України, вказує S&P.
Указ президента, що також передбачає розслідування діяльності мера, вийшов після прохання самого мера про проведення незалежного розслідування його діяльності після конфлікту з урядом, що, у свою чергу, закликав до його відставки 12 березня цього року
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас