Газу вистачить на 100 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газу вистачить на 100 років

Енергетика
331
Заступник голови Державної думи Росії Валерій Язєв повідомив, що розвідані запаси газу в Росії становлять 49 трлн кубометрів і приріст газу перевищує витрату, що дозволить забезпечити країну газом принаймні на 100 років. Однак неефективне використання газу приводить до щорічних втрат у розмірі 30 млрд доларів на рік. Для усунення цієї ситуації ціна на газ у Росії буде підвищена більш ніж в 2 рази.
Заступник голови Державної думи Росії і керівник Російського газового товариства Валерій Язєв розповів про газову стратегію Росії.
"Газу в Росії - колосальні обсяги. Ми - перші у світі за запасами газу. Початково встановлених ресурсів газу в Росії - 236 трлн кубічних метрів. Розвіданих запасів газу - 49 трлн кубометрів", - повідомив Язєв.
За його словами, у Росії за рік добувається 650 млрд кубометрів газу, причому останні три роки нові підтверджені запаси перевищують витрати.
"Якщо виходити тільки з розвіданих запасів, то газу вистачить на 80 років, а з умовою того, що в країні йде приріст запасів, то принаймні на 100 років газу в країні досить", - підкреслив Валерій Язєв.
У той же час Язєв торкнувся проблеми енергетичної безпеки і закликав до виправлення паливно-енергетичного балансу країни.
"Сьогодні в електроенергетиці виробляється 60-62% енергії за допомогою газу. З погляду енергетичної безпеки це дуже погано, і частку газу треба знизити хоча б до 40-42%", - сказав Валерій Язєв.
Різниця може бути покрита вугіллям, можливостями атомної енергії, гідроенергетики та альтернативних джерел, відзначив депутат.
"З газової голки потрібно йти", - констатував він.
Заступник голови Держдуми також звернув увагу на те, що щорічно в Росії перепалюється від 70 до 170 млрд кубометрів газу, що приводить до прямих втрат.
"Приблизно 25% усього газу спалюється марно, і це приводить до втраченого прибутку в розмірі приблизно 30 млрд доларів на рік. Така цифра втрат порівнянна з експортом газу із країни", - відзначив Язєв.
Причиною такої ситуації поряд зі старими технологіями, що використовуються в промисловості, є занадто низька ціна на газ на внутрішньому ринку країни.
"Ми регулюємо ціни на газ і тримаємо їх для промисловості на дуже низькому рівні - 50 доларів за тисячу кубометрів, а це в 6-8 разів дешевше, ніж у Європі. І заходи щодо економії газу при таких цінах не окупаються", - відзначив депутат.
Відповідно до планів уряду до 2011 року ціни на газ на внутрішньому ринку піднімуться до 120-130 доларів за тисячу кубометрів. "Такий крок простимулює ощадливість із боку споживачів газу", - вважає Язєв.
Торкаючись експортної політики країни в газовій сфері, Язєв заявив, що не вважає домовленість, досягнуту Газпромом та Україною, поступкою українській стороні.
"Газпром нічого не втратив, нічого особливо не придбав. Майже всі умови, на яких російська сторона наполягала раніше, були враховані. Крім того, Газпром одержав право 7,5 млрд кубометрів газу продавати прямо великим промисловим підприємствам України", - відзначив депутат.
У той же час він відзначив, що Росії і далі необхідно вибудовувати з Україною довгострокові взаємовигідні відносини.
"Українська трубопровідна система розрахована приблизно на прокачування 120 млрд кубометрів газу на рік. У нас просто більше ніде прокачувати ці обсяги, - розповів заступник голови Держдуми. - До того моменту, коли будуть побудовані Nord Stream і South Stream, експорт російського газу зросте і нам будуть потрібні всі ці транзитні ресурси".
Торкаючись підвищення цін до рівня європейських середньоазіатськими країнами з 2009 року, Язєв відзначив, що це робить зовсім непотрібним для них будівництво альтернативних шляхів транзиту газу.
"Вся ідея була побудувати ці трубопроводи, щоб продати газ дорожче. Але тепер дорожче європейської ціни газ уже не вийде продати. Весь газ, що у них є, російська трубопровідна система може транспортувати. Погодившись на високу ціну, Газпром одержить і довгострокові контракти, і всі умови, - відзначив Язєв. - Тому я думаю, що на Nabucco можна поставити хрест".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас