Як застрахувати автомобіль з тюнінгом та аерографією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як застрахувати автомобіль з тюнінгом та аерографією

578
Раніше більшість моделей автомобілів можна було відрізнити одну від іншої навіть здалеку. Дизайн американських машин кардинально відрізнявся від японських, а німецьких від французьких і так далі. Зараз інша справа - міжнародні автомобільні корпорації поступово скуповують славні колись марки.
Після доробки фахівцями вони стають технічно більш досконалими, але в кожної медалі є зворотний бік. Уніфікація платформ і вузлів автомобілів, подібність дизайнерських рішень приводить до знеособлювання; машин з "лиця неспільним виразом" стає усе менше.
А тяга людей до самовираження не стає меншою, дуже багатьом хочеться виділитися з потоку транспортних засобів, що повзе по місту. Виявити свою індивідуальність можна купивши Ferrari, що ще не втратила своє обличчя, але, на жаль, це дуже дороге задоволення...
Але автомобіль можна зробити неповторним і, не володіючи цілим багатством. Допомогти в цьому може тюнінг або аерографія. Аерографія - це один з художніх прийомів, а саме - нанесення за допомогою аерографа - "повітряної кисті" - зображення на якусь поверхню.
Аерографія на автомобілях - це справжнє мистецтво, дуже своєрідне, досить нове та усе більш і більш популярне. Аерографія робить автомобіль ексклюзивними і неповторними, підкреслюючи модель і дизайн автомобіля, стиль і характер власника. Крім того, автомобіль із малюнком складніше викрасти - він стає помітним для перехожих, автомобілістів та охоронців порядку.
Застрахувати такий автомобіль можна, але є деякі нюанси. При страхуванні додаткового устаткування, як і будь-якого іншого майна, страхова сума встановлюється виходячи з його справжньої вартості, яку можна визначити як суму витрат на придбання та встановлення устаткування. "Аерографія - не зовсім звичайний вид устаткування. Її реальна вартість складається з вартості матеріалів і роботи з нанесення на автомобіль аерографії, що залежить від майстерності художника і може перевищувати вартість звичайного фарбування в десятки разів. До того ж при ушкодженні одного кузовного елемента, на якому нанесена аерографія виникає необхідність відновлення всієї "картини" заново, що може зажадати повного фарбування кузова", - розповіли нам в управлінні автострахування ВАТ "Російська страхова компанія". Тому страховики не завжди погоджуються прийняти ризик пошкодження аерографії. Умови і тарифи в цих випадках визначаються суто індивідуально.
Та і як може бути інакше, адже аерографія - це не тільки нанесення фарби поверх першого заводського шару, бувають й інші незвичайні рішення. Я бачив білий Nissan Patrol, на двері якого був нанесений і злегка відтінений контур білого ведмедя. Виглядало це дуже стильно.
Тюнінг автомобіля ще один спосіб зробити автомобіль більш оригінальним, неповторним, швидкісним. Тюнінг буває зовнішнім, коли на машину встановлюються спойлери або пластиковий обвіс і глибоким, коли вдосконалення торкаються двигуна, підвіски і навіть кузова. У першому випадку застрахувати автомобіль не складно, а в другому - можливі варіанти.
Звичайно, якщо глибокий тюнінг зроблений всесвітньо відомими AMG або Brabus, то страхування автомобілів нічим не відрізняється від страхування менш "заряджених" серійних моделей. А от якщо автомобіль був тюнінгований у гаражі, то не кожна страхова компанія укладе з її власником договір автоКАСКО.
В актуарному управлінні ВАТ "Капіталъ Страхування" нам пояснили цю ситуацію: "По-перше, збільшується ймовірність виникнення аварійної ситуації (наприклад, ДТП) з таким автомобілем. "Доморощений" тюнінг може негативно позначитися на технічних характеристиках автомобіля, тому що невідомо наскільки технологія проведення тюнінгових робіт відповідає певним стандартам, яка кваліфікація фахівців, що здійснюють ці роботи. По-друге, неможливо досить вірогідно визначити справжню вартість такого автомобіля".
Хоча винятки все-таки можливі. В управлінні автострахування ВАТ "Російської страхової компанії" нам розповіли: "Все залежить від суті внесених у конструкцію автомобіля змін і можливості визначити вартість установленого обладнання. На практиці відомі випадки страхування абсолютно саморобного устаткування - компресора для двигуна ВАЗ. У цьому випадку страхувальник надав документи - патент на винахід та ін., а страхова сума визначалася залежно від вартості матеріалів, тобто буквально "на вагу".
Загалом самовиразитися автомобілістові як і раніше можна, але при страхуванні треба бути готовим до того, що до індивідуального автомобіля і його власника при страхуванні і підхід буде індивідуальний.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас