Інтервали коливаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервали коливаються

Фондовий ринок
249
З 8 лютого по 6 березня 2008 р. більшість світових фондових індексів показала негативну динаміку через тривалі негативні тенденції в американській економіці.
Так, наприклад, американський індекс Dow Jones Industrial Average знизився на 1,16%, лондонський FTSE 100 - на 0,3%, шанхайський CSI 300 - на 4,81%, у той же час російський РТС після значного падіння став набирати обороти і виріс на 9,6%. Український індекс ПФТС коливався, і в результаті він досяг 1102,97 пункту (зростання на 3,85%).
За розглянутий період більшість українських інтервальних фондів показали позитивну динаміку зростання інвестиційних сертифікатів (ІС), але лише два з них перевищили зростання ПФТС ("Конкорд Перспектива", КУА "Конкорд Есет Менеджмент", - 8,22% та "Оптимум", КУА "Співдружність Есет Менеджмент", - 3,97%).
У порівнянні з попереднім місяцем змінився лідер серед інтервальних фондів за вартістю чистих активів (ВЧА). Ним став фонд "Платинум" (КУА "Драгон Есет Менеджмент") з 55,47 млн. грн. У той же час у лідера попереднього місяця - фонду "Конкорд Перспектива" - ВЧА зменшилася на 17,79 млн. грн., до 45,02 млн. грн. Відтік капіталу в цьому фонді був пов'язаний з фіксуванням інвесторами прибутку в перший інтервал, що відкрився, викупу КУА ІС через значну прибутковість фонду з початку його діяльності (+22,33%).
На думку провідного аналітика КУА "Таск-Інвест" Андрія Шевчишина, на динаміку фондового ринку в лютому більшою мірою впливали зовнішні фактори - кон'юнктура американських та європейських фондових ринків, які демонстрували зниження по основних фондових індикаторах на тлі високої волатильності. До причин зниження варто віднести слабку макроекономічну статистику Європи та Америки, що свідчить про уповільнення зростання світової економіки, а також високого інфляційного очікування. Висока вартість енергетичних ресурсів та ослаблення долара США також сприяли ослабленню експортоорієнтованих економік.
У той же час низька гривнева ліквідність банків не давала можливості бикам повністю заволодіти ринком. Динаміка фондового ринку з 3 по 6 березня обумовлена в основному внутрішньою кон'юнктурою. Загострення, розпал і зняття газової напруженості чинили сильний тиск на ринок, хоча активна скупка паперів енергетичного сектора через новини про приватизацію та введення капіталу на ринок 4 березня нівелювали негативні настрої гравців. Вихід корпоративних новин, як правило, приводив до спекулятивних сплесків, однак стратегічних скупок на ринку не було.
Підписання протоколу про вступ України до СОТ - це важливий крок, що позитивно вплинув на цілу низку галузей, додав Андрій Золотухін, управляючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент". Є галузі, на які вступ може вплинути негативно, але акції таких підприємств практично не торгуються на фондовому ринку, тому в цілому для ринку це позитивні зміни.
Високий дохід компанії принесли вкладення в акції шахт "Червоноармійська-Західна №1", "Комсомолець Донбасу", а також концерну "Стирол". Інвестиції в шахти стають цікавими, оскільки попит на енергетичне і коксівне вугілля зростає і, як наслідок, ростуть ціни. Концерн "Стирол" інвестиційно привабливий у світлі приватизації Одеського припортового заводу. Якщо вона пройде відкрито і прозоро, то це дозволить реально оцінити компанії хімічної індустрії, говорить експерт.
За словами аналітика групи "ТЕКТ" Володимира Мороза, для його компанії найбільш дохідними також були акції видобувних (руду і вугілля) компаній, що пов'язано зі значним збільшенням вартості їхньої продукції на світових ринках і перевищенням попиту над пропозиціями. Ціни на вугілля в Україні підвищуються слідом за світовими. Снігова буря в Китаї, скорочення поставок електроенергії в ПАР і повінь в Австралії привели до скорочення видобутку вугілля настільки, що світові ціни побили всі рекорди. Торік ціни на вугілля виросли приблизно на 73%. Цього року тільки за тиждень після оголошення даних новин вартість вугілля виросла на 25%.
Аналогічна ситуація на ринку залізної руди. Японська Nippon Steel і бразильська Vale домовилися про те, що ціни на залізорудну сировину на 2008 р. будуть збільшені на 65%. Така новина спровокувала різкий попит на акції вітчизняних гірничо-збагачувальних комбінатів. Крім світових новин на окремі активи впливали і корпоративні. Зокрема, інформація про те, що компанія Ferrexpo хоче інвестувати $4 млрд. у свій основний актив (Полтавський ГЗК), зустрілась ринком повальною скупкою акцій даного комбінату.
Ці відомості привели до значного зростання в розглянутий період акцій підприємств даних галузей: шахти "Червоноармійська-Західна №1" (+47,27%), шахти "Комсомолець Донбасу" (+23,82%), ГЗК "Суха балка" (+35,29%), Полтавського ГЗК (+35,22%), Центрального ГЗК (+11,11%). Спостерігається також зростання акцій "Мостобуду" (+39,57%) - монополіста на українському ринку будівництва мостів.
Для КУА "Таск-Інвест" найбільший дохід принесли: папери гірничодобувних компаній, на тлі збільшення вартості сировини на світових ринках, а також сильної корпоративної звітності: ГЗК "Суха балка" (+108%), Полтавського ГЗК (+31,25%), шахт "Червоноармійська-Західна №1" (+50,22%) і "Комсомолець Донбасу" (+26,32%); хімічних підприємств на тлі сильної корпоративної звітності: "Азот" (+76,92%) і "Стирол" (+21,04%); вагонобудівних підприємств - Крюківського (+9,59%) і Стаханівського вагонобудівних заводів (+11,26%); у галузі авіабудування - "Мотор Січ" (+13,81%), на тлі позитивних корпоративних новин і спекулятивно низької вартості; серед металургійних підприємств - "Дніпроспецсталі" (+16,95%) і "Міттал Стіл Кривий Ріг" (+14,84%), завдяки сильній корпоративній звітності; будівельної організації "Мостобуд" (+37,3%), на тлі новини про укладання контракту на $7 млрд.; папери трубних підприємств також показали зростання, засноване на спекулятивних сплесках із приводу чергової відмови Франції від участі в Nabucco і додемісії Нижньодніпровського трубного заводу (+11,27%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас