Тарифи ввійдуть в колію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи ввійдуть в колію

Казна та Політика
306
Уряд знайшов спосіб зробити прозорим ціноутворення в транспортній сфері. Мінекономіки підготувало проект закону про створення спеціальної Національної комісії в транспортній галузі за аналогією з чинними в сфері енергетики та зв'язку.
Партія регіонів, що раніше розглядала питання про формування такої комісії, зараз виступає проти. Втім, Кабмін може знайти собі союзників серед металургів, що вже давно вимагають зміни тарифів на вантажні залізничні перевезення. Учора Міністерство економіки оприлюднило законопроект "Про Національну комісію регулювання транспорту", покликаний урегулювати цінову політику природних монополій і суміжних ринків у сфері транспорту.
Ідея створення такої комісії обговорювалася ще в уряді Віктора Януковича. У жовтні 2007 року міністр економіки Анатолій Кінах у якості одного із заходів боротьби з інфляцією запропонував створити за аналогією з Національними комісіями регулювання електроенергетики та зв'язку ще дві комісії. Вони повинні були регулювати цінову політику природних монополій у сфері транспорту і житлово-комунального господарства.
За даними Держкомстату, якщо за підсумками 2007 року ціни на транспортні послуги виросли на 10,3%, то за два місяці 2008 року - уже на 8,2%.
У документі відзначається, що Національна комісія регулювання транспорту (НКРТ) буде створена у відповідності зі ст. 4 закону "Про природні монополії" як орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого буде координуватися Кабміном.
НКРТ дозволить "споживачам одержувати якісні послуги за економічно обґрунтованими цінами". Основними її завданнями стануть регулювання тарифів на транспортні послуги, ліцензування транспортних послуг, нагляд за дотриманням законів у сфері транспорту і якістю послуг. Крім того, комісія зможе штрафувати суб'єктів природних монополій на суму до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів (85 тис. грн).
У Мінекономіки повідомили, що потенційними об'єктами регулювання НКРТ стануть пасажирські і вантажні залізничні перевезення, тарифи на переробку вантажів у портах, портові та авіаційні збори. Джерело в міністерстві підкреслило, що метою комісії буде боротьба з необґрунтованим підвищенням цін на послуги, однак висловило при цьому сумнів, що їй удасться знизити вже існуючі тарифи.
Незважаючи на те що кабінет Віктора Януковича розглядав можливість створення НКРТ, зараз у Партії регіонів ставляться до цьому скептично. Заступник глави парламентського комітету з питань транспорту та зв'язку Михайло Мироненко впевнений, що НКРТ стане "ще одним бюрократичним механізмом, що перешкоджає розвитку галузі". Втім, як вважає секретар комітету Микола Ковзель (БЮТ), "поки він дійде до Верховної ради, може змінитися до невпізнанності".
У морських портах та "Укрзалізниці" коментувати створення НКРТ не стали, пояснивши це необхідністю детально вивчити документ. Однак уже зараз відомо, що формування комісії підтримають металурги. "Це те, про що ми давно просили. Створення комісії дозволить домогтися справедливих цін на залізничні перевезення", - заявив генеральний директор виробничо-господарського об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас