Долар показав слабкість до євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар показав слабкість до євро

Валюта
1627
Учора курс долара США встановив новий абсолютний мінімум відносно євро - $1,5586.
На думку аналітиків, це означає, що в найближчі дні готівковий курс європейської валюти в Україні перевищить 8 грн. Вони впевнені, що зміцнення євро не відіб'ється на депозитних ставках, але збільшить вартість імпортованих з ЄС товарів.
Курс долара США вчора впав відносно японської ієни до мінімального рівня з листопада 1995 року - 100,08 ієни/$, а до євро - до нового абсолютного мінімуму - $1,5586. Доларовий індекс, що торгується на ICE Futures і відслідковує курс долара до основних шести валют, знизився до рекордної позначки 71,99 пункту.
Причиною чергового обвалу американської валюти стала інформація про відмову, що готується, низки країн Перської затоки від прив'язки національних валют до долара. Так, напередодні Центральний банк Йорданії заявив про скорочення частки долара у валютних резервах. "Інвестори продають доларові активи. Це приведе до падіння долара, - сказав агентству Bloomberg Тецухиса Кобаясі з Bank of Toyota-Mitsubishi UFJ. - Ситуація в економіці США погіршується".
Швидкому падінню долара сприяла заява президента США Джорджа Буша, що американська валюта зазнає корекції і її здешевлення є "не дуже гарною новиною". "Коментарі пана Буша були індиферентними. Деякі можуть сприйняти його слова про корекцію як визнання масштабної девальвації долара", - сказав голова досліджень Forex.com Браян Долан. Ослабленню долара сприяли і висновки банків Citigroup і Goldman Sachs, на думку яких план ФРС з уливання $200 млрд у банківську систему не розв'яже кризу.
Експерти називають головними факторами ослаблення долара посилення кризи американської економіки і спекулятивні маніпуляції з валютою. "В очікуванні рецесії всі починають продавати долари, а спекулянти переводять активи з долара в нафту і метали. Тому й ростуть сировинні ринки. Але не можна ж скупити всю сировину", - відзначив дилер одного з найбільших українських банків. "Ще два місяці тому аналітики взагалі не прогнозували, що євро перетне позначку $1,5 цього року, - нагадав скарбник банку НРБ Дмитро Золотько. - Коли на міжнародному ринку євро буде коштувати $1,5840, у нас він досягне 8 грн (офіційний курс).
Можливо, це відбудеться ще до кінця місяця". 13 березня офіційний курс євро до гривні піднявся на 5 коп. - до 7,81 грн/євро, а в пунктах обміну валют Києва середній курс підвищився на 7 коп. - до 7,77/7,91 грн/євро. На 14 березня НБУ встановив офіційний курс ще на 5 коп. вищий - 7,86 грн/євро.
Втім, євро може подолати планку 8 грн уже в найближчі дні, упевнені банкіри. "Євро може досягти 8 грн завтра. Хоча багато експертів сходяться на тому, що вічно йти в один бік євро не зможе і після досягнення позначки $1,57 буде відкат на кілька пунктів униз", - вважає директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Індекс-Банку В'ячеслав Молодкін.
На думку експертів, підвищення курсу євро вплине на вартість увезених в Україну товарів з Європи, але не позначиться на депозитних ставках. "У першу чергу зростання євро відіб'ється на ціні будь-яких імпортованих з Європи товарів, що буде збільшуватися і стане менш конкурентною в порівнянні із продукцією з Азії", - упевнений Дмитро Золотько.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас