УМВБ спробує відхопити ринок у ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УМВБ спробує відхопити ринок у ПФТС

Фондовий ринок
216
Як заявив представник компанії Oakcroft Investments Limited Олександр Гінзбург, акціонери Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ) мають намір перетягнути на свій майданчик більшість операцій ринку заявок, що не розвивається на Першій фондовій торговельній системі (ПФТС).
За словами пана Гінзбурга, 85% угод, які відбуваються на ринку котирувань, згодом скасовуються сторонами в депозитарії - у Міжрегіональному фондовому союзі (МФС). Через це ринок цінних паперів втрачає свою привабливість для інвесторів - ціни на папери не відповідають їхній реальній вартості, а ринок не має реальної ліквідності.
Щоб запустити ринок заявок, його учасники пішли на створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП). "Протягом цього року ми запустимо на УМВБ комплексний програмний продукт, що дозволить проводити угоди в режимі "поставка проти платежу", - обіцяє Олександр Гінзбург. Правда, до початку цього процесу акціонерам ВДЦП і МФС необхідно схвалити злиття двох депозитаріїв і створення на їхній базі центральної депозитарної установи.
У МФС не проти. "Без об'єднання ця витівка не плідна. Необхідне не тільки об'єднання зусиль, але й формальне об'єднання. Як саме буде проходити процедура об'єднання, це питання ще буде обговорюватися", - сказав Микола Швецов, голова правління МФС.
А от до ринку заявок фондовики поки ставляться холодно. Хоча в МФС підписаний договір з УМВБ, що дозволяє здійснювати угоди на ринку заявок. Крім того, МФС дійсно розробив програмний продукт для здійснення угод "поставка проти платежу". Здавалося б, і учасники ринку, і Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) задоволені продуктом.
Але на ринку заявок ПФТС укладено всього кілька угод. Термінали для ринку заявок поставили не більше 20 торговців. А на ринку котирувань працює близько 200 торговців. Але вже в Росії ринок котирувань втрачає свої позиції. За оцінками експертів, РТС укладає не більше 40% угод на всьому ринку Росії.
За словами фондовиків, причина криється в тому, що ринок заявок стає цікавим тільки тоді, коли в інвесткомпаній з'являється багато клієнтів - фізосіб. Ринок заявок припускає блокування активів у цінних паперах і грошах до відкриття торговельної сесії з наступним закриттям угоди.
"По-перше, наш ринок має низьку ліквідність, тому незручно і дорого блокувати активи. По-друге, не кожен торговець є хоронителем сам для себе, він може мати договірні відносини з іншим хоронителем. Це означає, що проведення угоди затягнеться надовго. Тому набагато зручніше працювати на ринку котирувань", - пояснив Роман Вареник, трейдер ІК "Арта-Цінні папери".
Незважаючи на бажання ДКЦПФР зробити обов'язковим ринок заявок, більшість учасників ринку сходяться на думці, що ця ініціатива хоча і перспективна, але поки несвоєчасна.
А от про необхідність альтернативного фондового майданчику говорять уже давно. Мовляв, ПФТС працює з перебоями, але нічого кращого поки немає. "Будь-яка грамотна ініціатива цікава. Якщо УМВБ удасться зробити якісний продукт - ми будемо одними з перших, хто спробує там працювати", - говорить Ігор Мазепа, гендиректор ІК "Конкорд капітал".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас