Депутатів Європарламенту підозрюють у "розбазарюванні" бюджетних коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатів Європарламенту підозрюють у "розбазарюванні" бюджетних коштів

Кримінал
101
Депутатів Європарламенту звинувачують у нецільовому використанні бюджетних коштів.
За даними преси, аудитори Європарламенту розкрили факти нецільового використання низкою депутатів асамблеї коштів з бюджету ЄС при оплаті послуг помічників. Відповідно до конфіденційної аудиторської доповіді, про зміст якої стало відомо журналістам, деякі з 784 членів Європарламенту нібито наймали асистентами членів своїх родин і навіть переказували гроші неіснуючим фірмам з наймання персоналу.
За словами одного з європарламентарів, що ознайомився з доповіддю, мова йде про зловживання на суму майже 100 мільйонів євро на рік у період 2004-2005 років.
У той же час у прес-службі Європарламенту інформацію про фінансові зловживання серед депутатів спочатку не підтвердили. Прес-служба лише повідомила, що доповідь аудиторівів, що членам комітету асамблеї з фінансових справ потрібно обговорити за закритими дверима, взагалі не містить чиїхось імен і "фактів зловживань".
Тим часом, доповіддю зацікавилося Європейське бюро боротьби із шахрайством, що запросило в адміністрації Європарламенту копію документа, щоб за необхідності провести відповідне розслідування. Стало відомо, що на основі рекомендацій аудиторів генеральний секретаріат Європарламенту, як очікується, розробить єдині правила наймання помічників, яких, депутати, як і колись, будуть відбирати особисто.
Слід зазначити і ще одну проблему Європарламенту - це часті переїзди депутатів. У європейській пресі найчастіше називають "пересувним цирком". Цього порівняння асамблея удостоїлася у зв'язку з тим, що раз на місяць депутати і персонал асамблеї виїжджають зі штаб-квартири в Брюсселі на сесію в Страсбург. Безпосередньо секретаріат Європарламенту знаходиться в Люксембурзі.
З метою припинити "розбазарювання" коштів платників податків екс-депутат Європарламенту Сесілія Малмстрем зібрала 1,2 мільйони підписів європейців під петицією, що передбачає проведення всіх засідань асамблеї в одному місті. Крім того, європейські "зелені" стверджують, що переїзди парламентаріїв і персоналу зі штаб-квартири в Брюсселі в Страсбург негативно позначаються на стані навколишнього середовища.
Законодавчим органом влади Європарламент зараз не є, оскільки право розробки наднаціональних законопроектів, директив і рішень надане Єврокомісії. Ситуація кардинально зміниться після очікуваного в першій половині 2009 року вступу в силу Лісабонського договору, що визначає принципи функціонування ЄС, коли європейська асамблея одержить право законодавчої діяльності у всіх областях політики Євросоюзу, включаючи сільське господарство, рибальство, транспорт, структурні фонди, правосуддя і внутрішні справи.
Відзначимо, що саме сьогодні, 12 березня, Європарламент святкує своє 50-річчя.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас