Штрафи будуть жорстокими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи будуть жорстокими

Кредит&Депозит
1291
Минулого тижня клієнти одного з найбільших вітчизняних банків одержали поштою листа. У посланнях говориться про нові санкції за несвоєчасні платежі по іпотечних кредитах. Схвильованим позичальникам співробітники фінустанов пояснили, що збільшити штрафи банк змусили: вони самі. "Клієнти дуже часто запізнюються із платежами за позики і зривають графіки виплат", - приблизно такою була відповідь.
Так що тепер позичальники будуть за кожний день прострочення платити штраф у розмірі двох дисконтних ставок Національного банку - тобто зараз це 20%, які будуть нараховуватися на відсотки, і подвійна процентна ставка по кредиту, що буде нараховуватися на тіло кредиту. Раніше банк поводився набагато "м'якше" - пеня нараховувалася тільки із другого місяця прострочення, тобто позичальники могли спокійно "запізнюватися" із платежами на термін до 30 днів.
На жорсткість кредитної політики пішов не один Укрсиббанк - пора вже назвати "засекречену" спочатку фінустанову (до речі, це лідер іпотечного ринку). Виявляється, за останні півроку штрафи за прострочення збільшили як мінімум три найбільші банки - Райффайзен Банк Аваль, ОТП Банк і "Надра".
Невдячні
В Укрсиббанку Делу розповіли, що коли його акціонером стала французька група BNP Paribas, то вона, природно, почала переводити банк на західні стандарти бізнесу. Були пом'якшені і санкції за несвоєчасні платежі по кредитах.
Штрафи за прострочення до трьох місяців були дуже маленькими. Позичальника могли взагалі не карати, якщо були вагомі підстави, - говорить представник банку, що попросив його не називати. Однак далеко не всі українці виявилися вдячними клієнтами - лояльна політика банку привела до того, що позичальники все частіше стали порушувати строки щомісячних платежів. Тому банк і вирішив відновити "статус-кво".
Невідомо, чи стали заручниками подібної ситуації інші вітчизняні банки з іноземним капіталом - Райффайзен Банк Аваль та ОТП Банк, - але вони також переглянули свої відносини з позичальниками. У сall-центрі "Авалю" повідомили, що банк також недавно збільшив штрафи за несвоєчасні виплати. Якщо влітку минулого року за кожний день прострочення з позичальника стягували пеню в розмірі 0,5% від суми платежу, то з вересня штраф становить уже 1%.
Банк пішов на збільшення санкцій, щоб дисциплінувати позичальника і підвищити його фінансову відповідальність за повернення кредиту і фактично мінімізувати ризик банку, - відзначає начальник управління іпотечного кредитування Райффайзен Банку Аваль Євген Дем’янов.
В ОТП Банку, а також банку "Надра" умови набагато жорсткіші. Як і в Укрсиббанку, там з початку року штраф за прострочення підвищився до двох дисконтних ставок НБУ.
Джерело доходів
Жорсткість санкцій за прострочені виплати по кредитах - це не тільки спосіб дисциплінувати позичальників, але й "почистити" кредитний портфель, знизивши ризики неплатежів, і навіть: заробити.
Всі згадані вами банки останнім часом дуже активно знижували процентні ставки (по іпотечних кредитах), а депозити залучали практично з тією же прибутковістю, з якою видавали позики, плюс мінімальна маржа. Але чудес не буває, однаково на чомусь треба заробляти, тому штрафи і піднімають, - говорить керівник бізнесу "Роздрібне кредитування" ПриватБанку Роман Негинський.
Слова фахівця знайшли несподіване підтвердження у звіті Нацбанку. Так, підбиваючи підсумки минулого року, чиновники НБУ повідомляють, що сума стягнених банківськими установами Київського регіону штрафів і пені зросла в 3,7 рази. "У той же час питома вага процентних доходів у загальній сумі доходів скоротилася на 1,4 процентних пункти щодо показника 2006 року", - відзначається у звіті.
Недешева безпам'ятність
Існують певні схеми, які дозволяють банку заробляти на запізнілих платежах. Так, деякі фінустанови включають у кредитні договори умову, відповідно до якої на позичальника накладається разовий штраф у розмірі 350 гривень, якщо він недоплачує банку хоча б одну гривню на місяць! При аннуїтетній схемі (коли кредит виплачується рівними частинами) банки також іноді відмовляються "зараховувати" платіж, якщо позичальник хоч і вніс гроші вчасно, але їх не вистачає (навіть якщо це 99% потрібної суми).
Однак найчастіше великі банки заробляють на штрафах з дуже банальних причин. "Повірте, у великих фінустанов є багато клієнтів, які щомісяця затримують платежі - на строк від декількох днів до тижня. У цьому випадку я не маю на увазі проблемну заборгованість. Це просто людський фактор: наприклад, занедужала людина або виїхала у відрядження. У той же час для банку це реальна стаття доходів", - відзначає заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас