У контракті Пентагону з Airbus Boeing виявив "порушення" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У контракті Пентагону з Airbus Boeing виявив "порушення"

Кримінал
116
Американський авіаконцерн Boeing Co. подав офіційну заяву з вимогою переглянути рішення про надання контракту на будівництво літаків-заправників оборонної американської компанії Northrop Grumman Corp. і агентству EADS - материнській компанії Airbus.
У заяві Boeing говориться, що компанія виявила "порушення" під час проведення тендера. Компанія відзначає, що рідко вдається до подібних кроків, однак визнала даний випадок серйозним. Тепер Головне бюджетно-контрольне управління США проведе перевірку за фактом заяви американського авіаконцерну.
Нагадаємо, 8 березня ц.р. стало відомо про намір Boeing серйозно розглянути можливість опротестувати рішення командування ВВС США про надання контракту на будівництво літаків-заправників європейському Airbus.
1 березня ц.р. Airbus та американська компанія Northrop Grumman виграли тендер на поставку 179 авіазаправників для американських ВВС. Сума угоди становить 35 млрд дол. За умовами контракту нові літаки будуть поставлені Пентагону в найближчі 10-15 років.
Рішення Міноборони США стало справжнім ударом для американського концерну Boeing - постійного підрядника Пентагона протягом 50 років, що також претендував на цей контракт.
Чистий прибуток американського авіапромислового гіганта Boeing в 2007р. виріс на 84% - до 4,1 млрд дол. проти 2,2 млрд дол. в 2006р. Виторг збільшився на 8% і склав 66,39 млрд дол. (в 2006р. - 61,5 млрд дол.), а операційний прибуток - на 93%, склавши 5,83 млрд дол. (3,014 млрд дол. в 2006р.).
Airbus і Boeing протягом 12 років звинувачують один одного в одержанні дотацій від ЄС і Вашингтона. Так, на думку Брюсселя, тільки за минулі три роки програма державного субсидування США Boeing коштувала Airbus 27 млрд дол. недоотриманого виторгу.
У той же час СОТ розглядає відповідні претензії США до Євросоюзу. Вашингтон звинувачує Брюссель у тому, що ЄС перевів Airbus до 205 млрд дол. субсидій за останні десятиліття з метою надання переваги в конкурентній боротьбі з Boeing.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас