Біржа праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа праці

Фондовий ринок
952
Чому в ПФТС немає конкурентів. Тоді як українські торгівці цінними паперами не перший рік говорять про необхідність створити велику фондову біржу в Україні - повноцінного конкурента ПФТС.
Першу фондову торговельну систему - головну фондову біржу країни - можуть реорганізувати в акціонерне товариство.
Про це повідомив Владислав Кравець, голова правління Банку НРБ - члена біржі ПФТС.
Зараз фондова біржа є дочірнім підприємством Асоціації ПФТС, до якої входять 278 інвесткомпаній і банків, які торгують на фондовому ринку. "Корпоратизація ПФТС допоможе біржі залучити інвесторів і посилити позиції майданчика в Україні", - говорять брокери.
ПФТС - основний фондовий майданчик на українському ринку. Частка біржі в загальному обсязі організованих торгів цінними паперами - 94,3% (дані Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку за 2007 рік). Решта 5,7% припадають на Українську, Донецьку, Придніпровську фондові біржі, ТІС "Перспектива", Українську міжбанківську валютну біржу тощо.
Торік на вітчизняний ринок намагалася вийти Російська торговельна система. У січні 2007-го вона заявила про придбання біржі "Іннекс", колишньої Донецької фондової біржі. Продавцями українського активу є компанії, асоційовані з групою "Індустріальний союз Донбасу".
Влітку 2007-го Іннекс провела додемісію, частину нових акцій збиралася викупити РТС. Російська торговельна система мала намір придбати близько 60% українського майданчика. Однак двом біржам не вдалося домовитися - акції додаткової емісії викупили нинішні акціонери Іннексу.
Українські торгівці цінними паперами не перший рік говорять про необхідність створити велику фондову біржу в Україні - повноцінного конкурента ПФТС. Мовляв, монополія ПФТС не дає брокерам розвернутися на ринку, технології торгівлі на майданчику застаріли.
16 січня 2008-го ПФТС припиняла торги через аварію в енергомережах Київенерго, 22-24 січня - у дні глобальної корекції світових фондових ринків - працювала з перебоями через активність торгівців, що зливали папери.
Здавалося б, є всі передумови для приходу на український ринок іноземних фондових бірж. Однак досі жоден майданчик в Україні не купили навіть гравці третього ешелону на кшталт Варшавської фондової біржі, скандинавської OMX або російських РТС і ММВБ. Річ у низьких доходах біржової справи в Україні.
Дохід ПФТС формується за рахунок членських внесків торгівців, абонентської плати та платежів за підключення до біржі. У сумі одній інвесткомпанії обслуговування ПФТС обходиться приблизно в $7-12 тис. щороку.
За приблизними підрахунками, ПФТС заробляє $1,5-2 млн на рік. Інвестбанкіри оцінюють необхідні вкладення у її розвиток на рівні $5-10 млн, створення біржі з нуля - щонайменше $15 млн. Повернути ці інвестиції за 3-5 років навряд чи вдасться.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас