Ігор Діденко підписав собі договір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Діденко підписав собі договір

Енергетика
1254
Україна погодилася з тим, що ціна російського газу, спожитого в січні-лютому 2008 року, складе $321 за тисячу кубометрів. Переговори про вартість палива у наступні місяці року почнуться в середу. Але в "Газпромі" вже заявляють, що укладена угода свідчить про здатність України і далі купувати газ за європейськими цінами.
У цьому випадку на ринку складеться парадоксальна ситуація: крім "Нафтогазу", який одержує дорогий газ, на ринку буде ще один постачальник - "УкрГаз-Енерго", - що має контракт на закупівлю палива більш ніж на 40% нижче - $179,5 за тисячу кубометрів.
У розпорядженні Комерсанта-України є договір, підписаний 6 березня заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігорем Діденком, а також виконавчими директорами RosUkrEnergo Дмитром Глебко та Костянтином Чуйченко (член правління "Газпрому").
Документ з'явився після того, як була урегульована криза, яка виникла в газових відносинах Росії та України і, яка вилилася в тимчасове обмеження поставок. За договором НАК купує поставлений у січні-лютому RosUkrEnergo російський газ за $321 за тисячу кубометрів. В угоді відсутній пункт про продаж газу "Нафтогазу" через "УкрГаз-Енерго". Таким чином, це перший контракт, підписаний за останні три роки "Нафтогазом" і RosUkrEnergo напряму.
Обсяги закупівель не наводяться. Представник "Газпрому" Сергій Купріянов уточнив, що це залишається предметом переговорів, висловивши одночасно подив ціною: сама російська монополія говорила про $314,7 за тисячу кубометрів. Інше джерело в "Газпромі" пояснило, що мова може йти як мінімум про 4 млрд із 9,1 млрд кубометрів, в цілому поставлених Україні. Ще 5,1 млрд кубометрів будуть зараховані як поставки середньоазіатського газу за $179,5 за тисячу кубометрів. В результаті середня ціна на газ для України в січні-лютому складе близько $240 за тисячу кубометрів.
Втім, глава управління зв'язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський сказав, що йому про угоду нічого не відомо: "Офіційні переговори між "Нафтогазом" та "Газпромом", під час яких будуть вироблені договірні відносини, почнуться 12 березня. До цього ніякі контракти як офіційні розглядатися не можуть".
Джерело в Мінпаливенерго, яке брало участь у переговорах 5 березня (у той день були зняті обмеження на поставки), пояснило, що погодитися із закупівлями російського газу запропонував Ігор Діденко. "Він відразу сказав: ми готові на будь-яку ціну за умови, що з ринку усунуть "УкрГаз-Енерго" (СП RosUkrEnergo і "Нафтогазу", що продає газ на внутрішньому ринку України)". Сам Діденко відмовився прокоментувати цю інформацію.
Примітно, що наступного дня після підписання угоди в Москві прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що президент Віктор Ющенко наказав їй купувати газ у Росії за ціною $315,6 за тисячу кубометрів. За зауваженням директора Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, у такий спосіб Тимошенко спробувала підстрахуватися від можливих обвинувачень у провалі газових переговорів і підвищенні ціни.
Сам Ющенко в офіційній заяві, розміщеній на президентському сайті, спростував цю інформацію: "У нас не йшла мова про те, що така ціна буде на поставки газу в Україну в 2008 році. Це неправда". У той же день Ющенко оприлюднив на своєму порталі директиви, які дав прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко напередодні переговорів у Москві. У них вказувалося, що пріоритетом залишається збереження нинішньої ціни $179,5 за тисячу кубометрів.
Генеральний директор компанії Magyar GT Янош Петефі вважає, що ця попередня поступка дорого обійдеться Україні, і "Газпром" під час майбутніх переговорів запропонує "Нафтогазу" купувати винятково російський газ за $321 за тисячу кубометрів. "За увесь час роботи "Газпрому" на зовнішніх ринках не було жодного випадку, коли б монополія, домігшись один раз високої ціни, другий раз поступалася та відступала", - заявляє експерт.
Джерело в "Газпромі" говорить, що згода України на покупку газу за $321 за тисячу кубометрів означає, що "країна є платоспроможним клієнтом" і може надалі купувати все паливо за цією ціною. У договорі, підписаному 6 березня, передбачено, що у випадку його продовження газ буде закуповуватися зі збереженням ціни $321 за тисячу кубометрів. Втім, у домовленостях, оголошених сторонами 5 березня, мова йде про продаж Україні середньоазіатського газу за ціною $179,5 за тисячу кубометрів.
Гендиректор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов вважає, що на українському ринку може скластися парадоксальна ситуація, коли буде два постачальники - "УкрГаз-Енерго", у якого укладений контракт на поставку газу за $179,5 за тисячу кубометрів, і "Нафтогаз" із ціною газу $321 за тисячу кубометрів. "У цьому випадку, безумовно, контроль над ринком залишиться за "УкрГаз-Енерго", - відзначає Шевельов. У середу окружний адміністративний суд Києва розгляне позов "УкрГаз-Енерго" до Національної комісії з регулювання електроенергетики, у якому "УкрГаз-Енерго" оскаржує рішення комісії про обмеження обсягу ліцензії на поставки газу до 5 млрд кубометрів.
Нагадаємо, 12 лютого під час зустрічі президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна була розроблена нова схема газових відносин Москви та Києва. В обмін на збільшення частки на роздрібному ринку України Росія погодилася зберегти до кінця року колишню ціну на газ і змінити RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" на нові СП. Сторони повинні були підписати всі необхідні угоди до кінця лютого, однак не зробили цього, в результаті Росія скоротила поставки газу в Україну на 25%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас