У деяких регіонах України зменшили виплати за знеціненими вкладами в "Ощадбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У деяких регіонах України зменшили виплати за знеціненими вкладами в "Ощадбанку"

Валюта
235
Завершується другий місяць виплат компенсацій вкладникам "Ощадбанку": черги майже спали, ажіотаж зменшився, натомість з’явився новий сюрприз - замість тисячі гривень в деяких районах платять 990.
Про такі виплати нам поскаржилися мешканці Богуслава у Київській області. Ноу-хау по-богуславськи: виплату компенсацій вкладникам «Ощадбанку» у цьому районі Київської області розраховують за своєю формулою - люди недоотримують по 10 гривень. Секрет таких розрахунків простий: змінився курс долара - змінилася сума компенсації. Банк не може працювати собі у збиток, тому менше грошей і лише один день отримували вкладники, пояснює керівник відділення.
Леонід Даценко, керівник відділення "Ощадбанку" №2873 у м.Богуслав: "Розумієте, що прив’язка йде до того, у нас 4 банка в районі, ми прив’язуємося до курсу банків, тому щоб виглядать більш-менш конкурентоспроможними в цьому варіанті. І для того, щоб ми не були на збитках. І для того, щоб у нас клієнти і купляли, і продавали нам валюту, тому що тут уже йде ринок".
Вкладники ж запевняють, що вони не доотримували по 10 гривень не один день, а два тижні. Люди не розуміють, чому в країні, де національна валюта гривня, виплати компенсацій залежать від американського долара.
Людмила Сиротенко, мешканка Богуслава: "Чому ми повинні страдать від того, що курс долара міняється, коли ми повинні отримувати всі кошти в гривнях? І все розраховується в гривнях. Мене, наприклад, дуже цікавить, і як, наскільки законний цей їхній вихід".
В "Ощадбанку" дати офіційний коментар за два дні так і не змогли. А у прес-службі нам пояснили: вони нараховували і нараховують кожному зареєстрованому вкладнику по 198 доларів 2 центи, а оскільки валютний курс змінювався, люди отримували меншу суму. Навіщо банк просить переводити бюджетні кошти в долари, які потім нараховує вкладникам - питання відкрите.
У міністра фінансів, очевидно, більше заклопотаного газовими проблемами, своя версія. За його даними, люди вже отримали по тисячі гривень, тепер гроші одержують вкладники, у яких на рахунках була менша сума.
Віктор Пинзеник, міністр фінансів України: "Перераховуєм офіційний курс Національного банку України, як і було передбачено. Візьміть на калькуляторі порахуйте - це тисяча гривень. Але отримують люди, середні розміри виплат на вчорашній день - це 917 гривень. Чому? Тому що люди мають різний книжки. Хтось має книжку на 10 тисяч гривень і отримує тисячу".
Наразі очевидно одне: вкотре крайніми виявилися не чиновники, а люди. З отриманих коментарів зрозуміло: доплачувати по 10 гривень ніхто не планує і не може навіть пояснити, чому так сталося.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас