Експерти: Послаблення долара на зовнішньому ринку підштовхує українців переводити заощадження в євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Послаблення долара на зовнішньому ринку підштовхує українців переводити заощадження в євро

Валюта
368
Ослаблення курсу долара на зовнішньому ринку підштовхує українців переводити заощадження в євро, вважають вітчизняні банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Теоретично долар/євро може вирости до 1,7. Однак поки це здається малоймовірним. Швидше за все, що поточний цикл зростання євро натрапить на опір біля 1,57. Таке зниження долара підштовхує українців переводити заощадження в євро, але не в гривню. Адже інфляція в Україні за підсумками лютого вже перевищила 21,9% (за 12 місяців)", - сказав начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
Як повідомлялося, 6 березня курс долара США щодо євро на зовнішньому ринку досяг нової мінімальної позначки, опустившись під час торгів до $1,5372.
"У найближчі півроку курс (долар/євро) може коливатися в межах 1,45-1,55. Однак наприкінці року, після більш чіткого уявлення про розвиток економіки США і виходу інвесторів з казначейських облігацій, падіння може продовжитися, але навряд чи вище рівня 1,6. Для українського ринку це може означати більш високий попит на євровалюту та збільшення кредитування в євро, де ставки можуть навіть знизитися під кінець року", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Альфа Капітал Україна" Сергій Кульпинський.
"Спостерігаючи дуже потужну динаміку зростання євро щодо долара, практично основним коштам накопичення населення, зовсім очевидно, що частина найбільш сприйнятливих громадян почнуть переводити доларові заощадження в євро. Це може спричинити спекулятивне збільшення курсу продажу євро в гривні, що, у свою чергу, зникне після зміни курсу і насичення попиту", - сказав начальник управління казначейства Індустріалбанку (Запоріжжя) Олександр Фомін.
За словами Кульпинського, зниження курсу долара в цей момент пов'язане з даними, що погіршуються, щодо ринку робочої сили США і подальшим зниженням ставки ФРС.
"Зробивши помилку занадто швидкого зниження ставки, ФРС виявилася в ситуації неможливості боротися з інфляцією та уповільненням економічного зростання. І як наслідок - відтік капіталу з фондового ринку. Більшість інвесторів уже не вірять в ефективність процентної ставки ФРС, оскільки ризики будуть утримувати процентні ставки у світі на високому рівні", - відзначив експерт.
"Долар/євро оновив 1,543 і поки не видно ознак уповільнення ведмежого тренда по долару. Особливо яскраво його продають проти японських ієн і швейцарського франка, тобто валют країн, які в цій ситуації вважаються притулком для капіталів. Говорити про припинення зростання долара/євро можна буде тільки після зниження нижче рівня підтримки 1,495. До цього моменту можна ставити усе більш високі цілі - 1,57 і навіть 1,7", - відзначив Найман.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас