Позитивне сальдо торговельного балансу Китаю може скоротитися через падіння експорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позитивне сальдо торговельного балансу Китаю може скоротитися через падіння експорту

Казна та Політика
178
Позитивне сальдо торговельного балансу Китаю в лютому може зменшитися через падіння обсягів експорту та у зв’язку зі зниженням попиту на китайські товари в США, повідомляє Bloomberg.
Відповідно до медіанної оцінки 14 економістів, опитаних агентством Bloomberg News, позитивне сальдо торговельного балансу Китаю в лютому знизилося на 5% до $22,5 млрд. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У січні показник збільшився на 23% у порівнянні із січнем 2007 року.
Падіння темпів збільшення експорту допоможе остудити перегріту китайську економіку, зменшивши приплив виручених під час торгівлі доларів. Прем'єр-міністр КНР Вень Цзябао (Wen Jiabao) назвав на цьому тижні перегрів економіки і високий рівень інфляції основною загрозою для економічного розвитку. Торік Центральний Банк Китаю шість разів підвищував процентні ставки по кредитах і депозитах, але це не змогли істотно сповільнити зростання цін.
Тоді як одні економісти чекають подальшої жорсткості грошово-кредитної політики, інші вважають, що центробанк Китаю цього року буде намагатися стимулювати розвиток економіки. "У міру зниження американського попиту і посилення його негативного впливу на обсяги китайського експорту, економічна політика буде пом'якшуватися цього року для забезпечення високого показника зростання та зайнятості населення," - вважає Ван Цін (Wang Qing), головний експерт з економіки Китаю з гонконгського підрозділу Morgan Stanley (MS).
Аналітики вважають, що в лютому обсяги експорт збільшувалися з найнижчою швидкістю за останні 11 місяців - 19,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У січні експорт виріс на 26,7%.
Серед факторів зниження обсягів експорту, крім падіння американського попиту, називається також посилення національної валюти щодо валют країн-імпортерів китайських товарів, а також скорочення державних пільг і субсидій і збільшення виробничих витрат.
На зниження обсягів експорту можуть також вплинути новорічні тижневі канікули в Китаї, які почалися на початку лютого, а також сніжні бури, які вплинули на роботу портів та інших служб, що забезпечують експортні потоки із країни
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас