Долар зможуть тримати ще півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар зможуть тримати ще півроку

Валюта
1186
Падіння курсу американської валюти відносно європейської до 1,52 дол. уже віднесено до історичних рекордів. Воно поставило в скрутне становище економіку США. А це означає, що проблеми можуть виникнути й в інших країнах світу, у тому числі - в Україні. Наших ресурсів вистачить на те, щоб штучно втримувати курс долара до гривні до півроку. А потім?
"Рекордного падіння долара очікували багато аналітиків, - пояснив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, - Однак ситуація в США і без цього загрозлива. Ще із серпня минулого року. Думаю, усе буде ясно наприкінці квітня - початку травня. Тому в Європи є привід для паніки: при їхніх обсягах імпорту-експорту, у тому числі зі США, втрати для економіки можуть стати істотними. Але для України $1,49 чи $1,52 за один євро - різниця невелика. Наша економіка прив'язана до долара, і на експортні операції світові тенденції ніяк не вплинуть. Тим більше, що в Україні більше $30 млрд валютних резервів. Їх вистачить майже на півроку, щоб утримувати курс, нехай навіть у нас взагалі не буде експортних надходжень".
Із цим згодний й аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
"Наші основні експортери - металурги та хіміки - більше залежні від змін цін на їхню продукцію, ніж від коливань курсу долара до євро на світовому ринку. У той час, як курс змінювався з $1,45 до $1,52 за євро, ціни на метал із січня по лютий піднялися більш ніж на 7%. Поки уряд США наповнює економіку дешевими грішми та підтримує високий попит, у нас будуть продовжувати рости ціни на ресурси", - упевнений він.
Справжні проблеми в Україні можуть виникнути, якщо міжнародна фінансова криза перетвориться в економічну - і, куди гірше, якщо в США і Євросоюзі почне падати ВВП.
"По-перше, якщо нам перестануть давати позики, без іноземного капіталу ми не зведемо кінці з кінцями, - пояснив Сугоняко. - По-друге, у випадку різкого падіння цін на метал і, відповідно, зниження попиту на нього, ми недоодержимо валютні надходження. Це може дестабілізувати гривню, і Нацбанку прийдеться потихеньку "спускати" свої валютні резерви".
Експерти прогнозують, що уповільнення темпів приросту інвестицій може болісно вдарити по нашій економіці. Насамперед, воно може підсилити темпи інфляції та здешевити гривню. Однак більшість із них вірять, що українська влада цього не допустить.
Не варто сподіватися і на відомий виграш на коливаннях курсів долара до євро. Одні західні фінансисти говорять, що долар буде "хворіти" і далі, інші ж - що до середини року американська валюта підсилить позиції.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас