Відкриті ІСІ реабілітуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкриті ІСІ реабілітуються

Фондовий ринок
186
Лютий видався для українського фондового ринку і вітчизняних інвестиційних фондів досить суворим: тиск песимістичних новин зі США стягнув вниз індекси більшості світових фондових майданчиків. При цьому наші відкриті ІСІ відновили зростання.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, фондам вдалося компенсувати січневе падіння загальної вартості чистих активів: для 14 ІСІ, що діяли в лютому, вона виросла на 10,6% (до 517 млн. грн.). При цьому новий фонд - "Конкорд Достаток" своєю появою майже вдвічі знизив приріст вартості чистих активів ринку (ВЧА фонду за лютий скоротилася на 27 233 тис. грн., або на 29,6%), нівелювавши відчутне зростання "Парекс український збалансований фонд" (+12,7%), що відновив втрачені в січні активи (-11,2%) і досяг рівня початку року.
У цілому зниження ВЧА в лютому продемонстрували тільки два фонди: наймолодший відкритий фонд "Конкорд достаток" і "Магістр-фонд збалансований" (-0,4%), що, проте, сповільнив темп скорочення чистих активів. Зменшення активів фонду відбулося за рахунок скорочення кількості сертифікатів в обігу (-0,5%) і низької прибутковості фонду за місяць (+0,1%). Скоротилася кількість розміщених паперів також у фондів "Класичний" (-0,7%) і "Конкорд Достаток" (майже -29%).
Після виходу на ринок фонду "Конкорд Достаток", що акумулював 11,11% чистих активів, частка практично всіх учасників у загальній структурі ВЧА зменшилася. Збільшилася тільки питома вага фонду "Конкорд стабільність" (до 2,55%), і незмінною залишилася позиція фонду "Володимир Великий" (0,38%). На думку фахівців, концентрація ринку надалі буде тільки заглиблюватися в силу появи на ньому нових гравців.
З погляду прибутковості, для дванадцяти з п'ятнадцяти відкритих фондів лютий став успішним: негативну зміну вартості сертифікатів показали тільки "Ярослав Мудрий - фонд акцій" (-0,26%), "Конкорд Достаток" (-0,95%) і "Конкорд Стабільність" (-1,32%).
При цьому середня прибутковість відкритих ІСІ в лютому склала 1,42%, що майже вдвічі більше від зростання індексу ПФТС за той же період. До того ж за місяць змінилися лідери за прибутковістю вкладень: темпи зростання золота відчутно скоротилися, на перші позиції повернулися відкриті ІСІ.
Так, лідер місяця - фонд "Володимир Великий" забезпечив прибутковість 4,94%. У трійку лідерів увійшли також "Парекс фонд українських облігацій" (4,42%) і "Парекс український збалансований фонд" (3,85%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас