Ющенко ввів в дію рішення РНБО про забезпечення нацбезпеки в сфері приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ввів в дію рішення РНБО про забезпечення нацбезпеки в сфері приватизації

Енергетика
243
Президент України Віктор Ющенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) від 15 лютого про забезпечення національних інтересів і національної безпеки в сфері приватизації та концептуальні принципи їхньої реалізації.
Відповідний указ Ющенко підписав у п'ятницю, повідомила прес-служба глави держави.
Указ набуває чинності з дня його опублікування.
На засіданні 15 лютого РНБО визнала рівень нормативно-правового регулювання принципів приватизації держмайна такими, що приводить до ослаблення системи держрегулювання і контролю в сфері приватизації, зниження інвестиційної та інноваційної активності, збільшення частки іноземного капіталу в стратегічних сферах економіки, ускладнює створення конкурентного середовища в економіці і, таким чином, створює загрозу національним інтересам та економічній безпеці держави.
РНБО також визнала такою, що не відповідає національним інтересам і дестабілізує практику, що склалася в результаті діяльності держорганів приватизації в сфері управління об'єктами держвласності під час приватизації, насамперед, практику приватизації держмайна з порушеннями законодавства.
За підсумками засідання, РНБО доручив Кабінету міністрів забезпечити розробку та внести на розгляд парламенту законопроекти про Держпрограму приватизації, про зміни в закони з питань приватизації держмайна; організувати ефективне співробітництво з комітетами парламенту та фракціями з доопрацювання і прийняття закону про Фонд держмайна.
Кабмін також повинен протягом місяця внести паливно-енергетичний, оборонно-промисловий комплекси, транспортну сферу, житлово-комунальне господарство, інші відповідні сфери в перелік стратегічних сфер економіки, приватизація об'єктів яких повинна здійснюватися відповідно до програм розвитку таких галузей.
Уряд зобов'язаний не допустити приватизацію підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, якщо наслідком цього буде монополізація відповідного ринку товарів; створення суб'єктів господарювання зі змішаною формою власності з передачею в їхні статутні капітали об'єктів держвласності; передачу корпоративних прав, що належать державі в статутному капіталі господарської організації в управління особі, що є власником незначної частки корпоративних прав такої організації.
Кабміну доручено розробити та затвердити в тримісячний термін методику прогнозування наслідків та оцінки впливу на стан економічної безпеки держави приватизації підприємств, які займають монопольне становище на ринку товарів, науково-дослідних установ, підприємств, що мають стратегічне значення.
Уряд повинен передбачити в законопроекті про внесення змін у держбюджет-2008 та у бюджетах на наступні роки цільовий напрямок не менше 50% коштів, отриманих від приватизації, на фінансування проектів розвитку соціально-економічної інфраструктури, пріоритетних інноваційних і науково-технічних програм, а також на фінансування витрат, пов'язаних з викупом державою акцій вторинної емісії господарських організацій з корпоративними правами держави, відновлення платоспроможності підприємств-боржників, що мають стратегічне значення.
Уряд зобов'язаний не допускати до участі в приватизації об'єктів держвласності, що мають стратегічне значення, осіб, зареєстрованих в офшорних зонах і країнах, які занесені FATF у список країн, які не співробітничають у сфері протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом.
Генеральному прокуророві, зокрема, доручається організувати в тримісячний термін проведення перевірок дотримання законодавства під час приватизації об'єктів науково-технічної сфери, об'єктів санаторно-курортного призначення, майна дошкільних і загальноосвітніх установ, установ культури і військового майна.
Генпрокурор також повинен прийняти в місячний термін заходи щодо активізації розслідування кримінальних справ, порушених за фактами рейдерства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас