Нікарагуа розірвала дипломатичні відносини з Колумбією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нікарагуа розірвала дипломатичні відносини з Колумбією

Казна та Політика
115
Нікарагуа розірвала дипломатичні відносини з Колумбією. Президент Нікарагуа Даніель Ортега ухвалив рішення щодо розриву відносин через проведену Колумбією спецоперацію проти бойовиків організації "Збройні революційні сили Колумбії" (FARC) на території Еквадору, передає Associated Press.
Як повідомлялося, 1 березня колумбійські підрозділи за підтримки авіації провели операцію, спрямовану на знищення бойовиків FARC на півдні Колумбії, недалеко від кордону з Еквадором. За повідомленням Міноборони Колумбії, у прикордонних боях були ліквідовані 17 екстремістів FARC, включаючи "людину номер два", лідера угруповання 59-річного Рауля Реєса.
Після проведення операції влада Колумбії заявила, що документи, виявлені в таборі FARC, свідчать про зв'язок між лідером повстанського угруповання Раулем Реєсом і президентом Еквадору Рафаелем Корреа. Також Богота заявила про виявлені свідчення фінансових взаємин президента Венесуели Уго Чавеса з повстанцями.
Спецоперація колумбійських військових викликала вкрай негативну реакцію з боку Еквадору і Венесуели. Так 4 березня МЗС Еквадору повідомило про розрив дипломатичних відносин з Колумбією. У той же день Венесуела вислала із країни колумбійського посла. Разом з тим Венесуела почала мобілізацію всіх своїх збройних сил і направила 10 танкових батальйонів на кордон з Колумбією.
У свою чергу США заявили про свою готовність підтримати Колумбію в боротьбі з повстанськими організаціями. Президент США Джордж Буш розкритикував "провокаційні маневри" уряду президента Венесуели Уго Чавеса, і заявив, що в даній ситуації на боці колумбійського президента Альваро Урібе.
Дж.Буш підкреслив, що США цілком підтримують колумбійську демократію і готові надати цій країні сприяння в боротьбі з терористичними організаціями. Крім того, президент США закликав конгрес затвердити угоду про вільну торгівлю з Колумбією.
Нагадаємо, бойовики угруповання FARC ведуть збройну боротьбу з колумбійським урядом з 1964 р. Метою угруповання є створення в країні незалежної соціалістичної держави. За оцінками влади Колумбії, у цей час чисельність угруповання становить близько 11 тис. чоловік.
Щорічно в країні в результаті нападів бойовиків на підрозділи колумбійських силових структур, а також збройних зіткнень між різними угрупованнями гинуть близько 3 тис. чоловік. Крім того, угруповання займається викраденнями колумбійських чиновників та іноземців. FARC уже кілька років утримують у заручниках трьох американців, громадянку Франції і Колумбії Інгрид Бетанкур, а також велику кількість громадян Колумбії
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас