Ощадбанк рветься в трійку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк рветься в трійку

270
Ощадбанк Росії готує "НРБ Банк" на роль одного із трьох найбільших банків в Україні і готовий купувати для цього інших гравців ринку, орієнтованих на роздрібне кредитування.
На думку експертів, Ощадбанк почне активно займати частку ринку через три-чотири роки.
Прибулий з нагоди проведення зборів акціонерів "НРБ Банку" голова правління Ощадбанку Росії Герман Греф повідомив, що протягом двох місяців українська дочка банку буде капіталізована на 839 млн. грн. (до 1,192 млрд. грн.), а до кінця поточного року кількість відділень банку збільшиться ще на 20 точок. За словами пана Грефа, уже розпочата підготовка до ребрендингу "НРБ Банку" - ця вивіска буде змінена на Ощадбанк.
Банкіри вже придумали жартівливу абревіатуру для української дочки Ощадбанку - СБУ. "Ми будемо орієнтуватися на побудову універсального банку і маємо намір увійти в трійку найбільших банків в Україні", - заявив Герман Греф.
Зважаючи на все, шлях нагору у СБУ буде довгим. Наступне підвищення капіталу дочірнього банку росіяни планують провести тільки через рік. До цього моменту активи СБУ повинні скласти близько 12 млрд. грн. Якщо відштовхуватися від прогнозів 30%-го зростання банківської системи цього року, то з такими активами СБУ може претендувати на місце наприкінці другої десятки.
Повільна хода росіян може говорити про те, що ними обрана консервативна стратегія розвитку, і форсувати події вони мають намір тільки після закінчення бурхливого зростання банківської системи. Поки ж СБУ сконцентрується на корпоративному і міжбанківському кредитуванні, про що свідчать і плани відкриття відділень - 20 точок до кінця року.
Голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич вважає, що бурхливе зростання банківської системи в Україні буде тривати ще роки три-чотири. У цей період ще можливе формування значної ринкової частки за рахунок органічного зростання. Потім наступить початкове насичення ринку на макроекономічному рівні (у відношенні банківських активів до ВВП). Далі наступить період уповільнення темпів зростання активів і пасивів. Тоді конкуренція буде ставати усе більш жорсткою і її основним аргументом стане ціна ресурсів.
Відповідно, більша частина закордонних гравців, які придбали найбільші українські банки, вступить у період стабілізації. Крім того, ринок нагромадить статистику з роздрібного кредитування. У цей момент на ринок будуть заходити консервативні інвестори, що купують частку. Сам Герман Греф такої стратегії не заперечує: "Можливо, ми будемо купувати інші українські банки для розширення своєї частки на ринку. Але в найближчій перспективі таке питання не стоїть".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас