Ющенко зняв гриф таємності з директив щодо переходу на прямі газові поставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко зняв гриф таємності з директив щодо переходу на прямі газові поставки

Енергетика
477
Президент України Віктор Ющенко рішенням від 6 березня ц.р. зняв гриф таємності з указу від 26 лютого 2008 р.
"Про затвердження Директив делегації України на переговори з Російською Федерацією з питань переходу на прямі схеми співробітництва в газовій сфері".
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
В Указі відзначалося, що Кабмін України і НАК "Нафтогаз України" повинні забезпечити переговорний процес із урядом РФ і ВАТ "Газпром" щодо реалізації домовленостей Президента України Віктора Ющенка і президента РФ Володимира Путіна щодо переходу на прямі схеми співробітництва в газовій сфері.
При проведенні переговорів, говориться в документі, потрібно непохитно керуватися домовленостями, досягнутими між двома президентам 12 лютого ц.р. Українська сторона при цьому ( НАК "Нафтогаз України") забезпечить розрахунки за поставлений газ в 2006 р. за ціною 95 дол., у листопаді і грудні 2007 р. за ціною 130 дол. за 1 тис. куб.м. "Нафтогаз України" і "Газпром" перейде на прямі поставки газу без участі посередників RUE та "УкрГазЕнерго".
Українська сторона, говориться в Указі, в 2008 р. буде одержувати газ на україно-російському кордоні за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. і забезпечить розрахунки за поставлений газ. Відповідно до Указу, НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" створять робочу групу, що із залученням уповноважених представників RosUkrEnergo та "УкрГазЕнерго" протягом лютого - березня 2008 року проведе аудит поставок-платежів RosUkrEnergo на український ринок та європейських споживачів в 2006, 2007 і 2008 р.
"Нафтогаз України" і "Газпром", якщо буде потреба, створюють СП-2, що, одержуючи середньоазіатський газ від НАК "Нафтогаз України", буде займатися його реалізацією на території України в обсягах не більших від тих, які здійснювало підприємство ЗАТ "УкрГазЕнерго", - до 30 млрд. кубометрів газу за рік. Частка ВАТ "Газпром" у цьому підприємстві повинна становити не менше 25%, але не більше 50%.
Під час переговорів необхідно наполягати на тому, що частка ВАТ "Газпром" у створеному СП-2 повинна становити 25%, які він мав опосередкований у підприємстві "УкрГазЕнерго" станом на 1 січня 2008 року, відзначається в Указі. "Газпром" забезпечить переукладання контрактів від RosUkrEnergo до "Нафтогаз України", або СП-1, у випадку його створення, на закупівлю, транспортування середньоазіатського газу для споживачів України і для продажу надлишків цього газу споживачам країн Європи.
"УкрГазЕнерго" до припинення його діяльності в 2008 році може реалізувати на внутрішньому ринку України не більше 5 млрд. кубометрів газу. Інші обсяги газу (не менше 50 млрд. кубометрів) RosUkrEnergo буде поставлятись НАК "Нафтогаз України" за прямим контрактом.
Відзначимо, напередодні глава Секретаріату президента Віктор Балога заявив, що у своєму листі Президентові України Віктору Ющенкові прем'єр-міністр Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей щодо врегулювання україно-російських відносин у галузі газопостачання, досягнутих 12 лютого в Москві Президентами Віктором Ющенком і Володимиром Путіним. В.Балога звернув увагу на кілька моментів, які визначають суть прийнятих у Москві рішень. У першу чергу, Президенти В.Ющенко і В.Путін "навіть не обговорювали можливість експорту газу в Україну за ціною 315,6 дол. за 1 тис. куб. м". По-друге, глави держав не домовлялися, що спільне підприємство, створене компаніями "Нафтогаз України" і "Газпром", буде реалізовувати весь імпортований газ і газ власного видобутку на внутрішньому ринку України. По-третє, створення СП розглядалося лише як одна з можливих форм співробітництва двох компаній.
Керівник Секретаріату нагадав, що президентські домовленості були чітко викладені в директивах Президента України. Всі подальші дії, у тому числі й Кабінету міністрів, повинні базуватися на цих директивах.
Нагадаємо, учора Ю.Тимошенко направила В.Ющенкові лист, текст якого опублікований на офіційному сайті Кабінету міністрів. У листі говориться, що уряд контролює ситуацію на газовому ринку України і здатний повною мірою забезпечити енергетичну безпеку України, захистити її економічний суверенітет.
У документі також відзначається, що поставки газу в Україну повністю відновлені винятково завдяки зусиллям уряду.
У той же час у документі підкреслюється, що Кабмін не може погодитися з деякими умовами цих домовленостей, а саме:
Закупівля в першому кварталі 2008 року російського природного газу за ціною 315,6 доларів США за тисячу кубометрів газу з попередньою підпискою.
Заміна одного посередника іншим шляхом створення спільного підприємства (СП-2) для реалізації всього імпортованого і газу власного видобутку на внутрішньому ринку України.
Відсторонення НАК "Нафтогаз України" від можливості балансування та розподілу газу на внутрішньому ринку України шляхом укладання угод і поставки газу СП-1 (імпортером газу) і СП-2.
Реалізація цих умов, на переконання уряду, керівництва НАК "Нафтогаз України" і незалежних експертів, приведе до збереження корупційних схем і зловживань, банкрутства НАК "Нафтогаз України" і буде суперечити національним інтересам.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас