Кисельов: Україна не перемогла в газовій війні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кисельов: Україна не перемогла в газовій війні

Енергетика
292
"Як ми можемо сьогодні говорити, що без посередників краще, коли цифри говорять про протилежне? Якщо з посередником - по 179,5 дол, а без посередників - по 315 дол., то, дозвольте, де логіка?", - Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Василь Кисельов.
Відповідаючи на запитання, чи означає те, що "Газпром" не встояв перед загрозою зриву європейських контрактів і зняв обмеження на постачання газу Україні, що газовий конфлікт вирішений, "регіонал" сказав: "Дав би Бог, щоб газовий конфлікт був вирішений! Це покаже, чи буде договір на другий квартал - от у чому заковика. Те, що "Газпром" не встояв - це дуже жорстко сказано. "Газпром" домігся свого, того, що Україна гарантувала - що постачання газом буде за старими схемами, на старих умовах - от що головне. І перший квартал буде по $179,5 за 1 тисячу кубометрів, але буде через ті ж структури, які були спочатку, через які й почався весь сир-бор. Тимошенко заявила, що вона не допустить, щоб був посередник - посередники залишилися. Я думаю, що головну роль зіграло те, що Міллер сказав Дубині: "Або ви з 1 січня оплачуєте за газ по $315 за 1 тисячу кубометрів і виконуєте домовленості між президентами, або перший квартал ми ще віддаємо газ по $179,5, а попутно домовляємося про створення цих двох посередницьких структур і про нову ціну за газ із 1 квітня". Мені логіка підказує, що так воно й буде".
Коментуючи рішення Кабінету Міністрів України передати з 1 березня виняткові повноваження з реалізації імпортного природного газу НАК "Нафтогазу України", Кисельов повідомив: "Ніхто з нас, політиків, не збирається лізти в справи Кабміну - це його функції і, будь ласка, виконуй їх реально! Але повинна бути чітка прозора схема, і те, як Тимошенко запевняла суспільство, що ніяких потрясінь не буде, вона говорила неправду, м'яко виражаючись. Адже несплата за газ привела до закриття засувки на 50% - це не жарти! Ми розуміємо, що й у Росії у зв'язку із закриттям засувки виникають великі проблеми. Їм потрібно набивати свої сховища газом, що вони Україні не дають, або зупиняти газодобувні свердловини. Тому шукали компроміс, його знайшли, але головне, я теж вважаю, що краще без посередників, але в той же час коли з посередником - по $179,5, а без посередників - по $315, то, дозвольте, де логіка? Як ми можемо сьогодні говорити, що без посередників краще, коли цифри говорять про протилежне? Тому, і Росія не програла, і Україна, на жаль, не виграла, тому що ми не знаємо, яка ще ціна буде з 1 квітня. А те, що посередницькі структури залишаються, у тому числі й "РосУкр-Енерго", це факт".
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас