Росіяни заборгували 111 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни заборгували 111 млрд дол.

232
Російські державні і приватні компанії в 2008 р. повинні повернути борги в розмірі $111 млрд., включаючи основний і процентний борг. Як стверджують в огляді експерти британського банку Barclays Capital, "більша частина рефінансування боргу - $73,3 млрд. - припаде на корпоративний сектор і близько $38 млрд. ляже на банківський". При цьому пік виплат ($36 млрд.) припаде на перший квартал 2008 р.
Оцінки Barclays Capital більш ніж у два рази перевищують прогнози "Банку Москви", опубліковані наприкінці лютого. За оцінками фахівців російського банку, за 10 місяців 2008 р., що залишилися, російським компаніям необхідно буде виплатити біля $40 млрд. За оцінками "Банку Москви", пік виплат припаде на червень.
Найбільші борги перед західними кредиторами мають енергетичні компанії "Газпром" і "Роснафта". На кінець минулого року більше $35 млрд. зовнішнього боргу значилося за "Газпромом" і $27 млрд. - за "Роснафтою". Величина боргу для цих компаній, особливо для "Газпрому", не є критичною. Однак на тлі ситуації, що погіршується, на кредитних ринках і загрози зменшення споживання енергоресурсів через уповільнення економіки США ситуація з фінансовими надходженнями "Газпрому" може погіршитися. При цьому, як очікується, російський уряд буде стимулювати придбання енергетичними компаніями іноземних активів.
Аналітики Barclays Capital прогнозують збільшення угод у сфері злиттів і поглинань (M&A): "Більше того, російський уряд стимулює вітчизняні компанії робити подібні іноземні придбання".
У той же час можливості російських компаній використати при поглинаннях позиковий капітал різко зменшаться. "Ми очікуємо різкого зниження обсягів і кількості угод поглинання з використанням позикового капіталу (LBO deals) у порівнянні з 2006-2007 р. Можливості та апетити банків до нових warehouse-кредитів (кредит, надаваний організаторами майбутньої сек’юритизації) зменшилися і будуть драматично знижуватися у зв'язку із уже наявними в них бридж-кредитами",- відзначають аналітики британського банку.
Збільшення боргового навантаження російського приватного сектора в 2008 р. уже виразилося у відтоку приватного капіталу з Росії, що тільки в січні 2008 р. склав $9 млрд. За даними центробанку, тільки за перші три квартали 2007 р. зовнішній корпоративний борг Росії виріс майже в 1,5 рази, до $378,1 млрд. (з $261,9 млрд.). Очікується, що частина російських компаній для рефінансування своїх боргів буде шукати позикові кошти за кордоном.
За оцінками аналітиків Barclays Capital, через нестачу кредитних ресурсів в 2008 р. може різко знизитися і приплив інвестицій у Росію: "Ми очікуємо, що приплив знизиться до $26 млрд. в 2008 р.",- говориться в огляді Barclays Capital. В 2007 р. приплив іноземного капіталу в Росію склав $82 млрд. Експерти Barclays Capital вважають, що глобальна кредитна криза затягнеться і може тривати протягом усього 2008 р. і навіть перейти на 2009 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас