ОПЕК: У високих цінах на нафту Америка винна сама — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: У високих цінах на нафту Америка винна сама

Енергетика
289
Рекордно високі ціни на нафту (6 березня під час торгів на NYMEX вона досягала $105,97 за барель) зненацька створили небачену багато років гостру напруженість між Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) і найбільшим споживачем нафти - США. За кілька днів до саміту ОПЕК у Відні президент США Джордж Буш закликав картель збільшити видобуток і поставляти більше нафти на світові ринки. Однак члени ОПЕК вирішили залишити видобуток без змін, вкотре повторивши, що нафти на ринку цілком достатньо.
Більше того, ОПЕК назвала головним фактором, що штовхає ціни нагору, "некомпетентне керівництво" американською економікою. Президент картелю, нафтовий міністр Алжиру Шакіб Хеліл, заявив, що в рекордно високих цінах винуваті біржові спекулянти та економічні проблеми Америки, через які знижується вартість долара.
Це був другий раз у нинішньому році, коли ОПЕК проігнорувала публічні заклики США збільшити видобуток. У січні Буш був у Саудівській Аравії і закликав виробників відкрити додаткові крани. Але йому не вдалося похитнути позицію ОПЕК. На лютневому саміті картель зберіг колишні квоти на видобуток.
Але хоча ОПЕК залишила видобуток на колишньому рівні, не можна сказати, що члени картелю не уявляють собі політичний та економічний вплив нафти, ціна якої коливається в районі $100 за барель. Ціни на бензин у США стрімко ростуть і вже наближаються до історичного рекорду, установленого в травні минулого року.
Бурхливе збільшення нафтових цін в останні дні втримало ОПЕК від зниження квот, про яке такі члени картелю як Алжир та Іран всерйоз говорили кілька тижнів тому.
З уповільненням зростання американської економіки ціни на нафту ростуть, тому що інвестори біжать від акцій і знаходять безпечний притулок у сировинних активах.
"У світі, де долар втрачає свою вагу, люди намагаються знайти альтернативи, які зберігають цінність, - заявив Reuters Білл Браудер, генеральний директор Hermitage Capital management. - Колись від інфляції захищала нерухомість, тепер вона перейшла в клас активів, що втрачають свою вартість, і її місце зайняли сировинні товари".
Падіння долара (у четвер він упав до $1,5395 за євро) дає ОПЕК стимул підтримувати високі ціни. Оскільки нафта продається за долари, виробники нафти бачать, що кожне падіння долара знецінює їхній експорт.
"ОПЕК сердить те, що президент Буш хоче, щоб вона збільшила видобуток у той час, як долар падає, і американська адміністрація нічого не вживає із цього приводу, - заявив International Herald Tribune Фадель Гейт, нафтовий аналітик інвестиційного банку Oppenheimer у Нью-Йорку. - Не дивно, що вона ігнорує його заклики".
Падіння долара має непрості економічні наслідки для США, і не всі вони погані. Воно сприяє збільшенню американського експорту, і це одна з небагатьох світлих плям в економіці, що запекло намагається звести кінці з кінцями.
Збільшення цін на енергоносії, що триває вже майже десятиліття, створює напруженість між споживачами і виробниками по усім світі. Багаті нафтою країни, такі як Венесуела та Росія, стають усе вимогливішими у своїх відносинах з іноземними нафтовими компаніями, часто обмежуючи доступ до кращих родовищ.
У США збільшення енергетичних цін лягає вантажем на економіку, що намагається впоратися зі спадом на ринку житла і кредитною кризою. Ознакою невдоволення була критика Буша на адресу членів ОПЕК, коли вони вирішили не збільшувати квоти.
"Я вважаю помилкою дозволяти економіці свого клієнта сповільнюватися" через високі ціни на енергоносії, цитувала американського президента International Herald Tribune.
Багато енергетичних аналітиків назвали заклики до збільшення видобутку політичною риторикою. У середу президент говорив вже про те, що США потрібно зменшити споживання.
"Америка повинна змінити свої звички, злізти з нафтової голки, - заявив Буш на конференції з питань поновлюваних видів палива у Вашингтоні. - Поки ми не змінимо свої звички, залежність від нафти збережеться".
Тим часом у Відні Шакіб Хеліл говорив про некомпетентне керівництво економікою США. "Якщо ціни високі, то ніяк не через нестачу нафти, - цитувала Хеліла International Herald Tribune. - Вони високі через те, що відбувається в США".
Багато енергетичних аналітиків не сперечаються з тим, що дефіциту нафти немає. На конференції в Нью-Йорку президент і генеральний директор Exxon Mobil Рекс Тіллерсон говорив, що ринки як і раніше добре забезпечуються і перебоїв у поставках немає.
Однак ОПЕК визнає небезпеку, що становить для її бізнесу уповільнення економічного зростання. У заключній заяві саміту говориться, що уповільнення зростання американської економіки і криза на ринку житла в США можуть цього року підірвати глобальний нафтовий попит.
Олівер Джейкоб, аналітик швейцарської консалтингової компанії Petromatrix заявив в інтерв'ю Oil & Gas Journal: "Нерідко використовується аргумент, що нафтові ціни будуть рости, поки не впаде попит. Статистика показує, що американський попит за останні 4 тижні впав на 1,1 млн. барелів на день у порівнянні з минулим роком".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас