НБУ дозволив банкам при розрахунку адекватності капіталу враховувати облігації ДІУ в групі активів із нульовим ступенем ризику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дозволив банкам при розрахунку адекватності капіталу враховувати облігації ДІУ в групі активів із нульовим ступенем ризику

179
Національний банк дозволив комерційним банкам при розрахунку адекватності капіталу враховувати облігації Державної іпотечної установи, забезпечені державними гарантіями, у групі активів з нульовим ступенем ризику.
Про це сказано в постанові НБУ №30 від 15 лютого, зареєстрованій у Міністерстві юстиції 3 березня.
Ураховувати в групі активів з нульовим ступенем ризику банки зможуть також доходи, нараховані за такими облігаціями ДІУ.
НБУ також дозволив банкам ураховувати в групі активів зі ступенем ризику 50% іпотечні кредити, надані фізичним особам у гривнях і забезпечені заставою.
Адекватність регулятивного капіталу розраховується як співвідношення регулятивного капіталу банку й активів, зважених на ступінь кредитного ризику й зменшених на суму резервів.
При розрахунку адекватності капіталу активи банку розподіляються за ступенем ризику на 5 груп з урахуванням відповідних коефіцієнтів (від 0% до 100%).
Нацбанк вирішив переглянути механізм розрахунку адекватності регулятивного капіталу з метою розвитку іпотечного кредитування.
Постанова №30 набуває чинності через 1 місяць після реєстрації в Мін'юсті.
Як повідомляло агентство, зараз мінімальний показник адекватності регулятивного капіталу для банків установлений на рівні 10%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас