ЄЦБ залишив ставку на рівні 4% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 4% річних, як і очікувалось

Валюта
121
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив незмінною базову процентну ставку на рівні 4% річних, що збіглося із прогнозом аналітиків, повідомило агентство Bloomberg.
Нинішній рівень ставки є максимальним із серпня 2001 року.
В 2007 році ЄЦБ двічі піднімав рівень ставки - у березні і червні, щоразу - на 25 базисних пунктів.
Європейський ЦБ зберігає базову ставку, оскільки вважає інфляцію більш значною проблемою, ніж уповільнення темпів економічного зростання регіону через зміцнення курсу євро і можливість рецесії в США.
"Інфляція залишається головним побоюванням зараз, - відзначає економіст Lehman Brothers у Лондоні Лорент Білк. - Однак економічний спад в остаточному підсумку змусить банк знизити ставки".
Виходячи з котирувань ф'ючерсів, експерти очікують зменшення вартості грошей у єврозоні принаймні один раз в 2008 році.
Рішення про ставку не змінило ситуацію на валютному ринку, і курс єдиної європейської валюти до долара США як і раніше залишається біля історичного максимуму, що становить $1,5347 за євро. Під час європейських торгів у четвер євро торгується на рівні $1,5324 проти $1,5265 напередодні в Нью-Йорку.
Раніше в четвер Банк Англії зберіг базову процентну ставку на рівні 5,25% річних, як й очікували експерти. Останній раз до цього вартість кредитів у країні змінювалася 7 лютого цього року - вона була знижена на 0,25 процентного пункту. Ставка у Великобританії як і раніше залишається найвищою серед держав G7.
Федеральна резервна система США знижувала базову процентну ставку тричі за останні чотири місяці: 11 грудня - на 0,25 процентного пункту, до 4,25% річних, 22 грудня - до 3,5% річних і 30 січня - до нинішніх 3% річних.
О 16:30 відбудеться прес-конференція глави ЄЦБ Жан-Клода Тріше, під час якої він пояснить, чим було обумовлене рішення банку щодо ставки
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас