Тимошенко називає посилення ролі жінки в політиці відповіддю на нестабільність у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко називає посилення ролі жінки в політиці відповіддю на нестабільність у світі

1044
Значне збільшення кількості жінок-політиків і посилення їхньої ролі у світі викликане нарощуванням глобальної нестабільності, ці тенденції в майбутньому приведуть до реального вирішення проблем і зменшення насильства, вважає прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
"Останні кілька десятиліть принесли значні зміни для жінок у політиці, і це відбувалося паралельно з усе більш небезпечним становищем у нашому світі і глобальній економіці", - сказав глава українського уряду, виступаючи на міжнародній конференції "Роль жінок у стабілізації небезпечного світу" у Брюсселі в четвер.
За її словами, за останнє десятиліття жінки спочатку одинично, а потім цілим потоком стали наповнювати політику, "збільшуючи свою частку обраних представників у майже кожній демократії і допомагаючи впровадити демократію в країнах, які ніколи її не знали".
Основною причиною приходу жінок у політику, вважає Тимошенко, стала нездатність влади виконувати обов'язки: захищати свій народ, гарантувати його виживання і зменшувати небезпеки.
Український прем'єр підкреслила, що жінок необґрунтовано критикують за надто масштабні і, на думку багатьох, нереалістичні плани.
"Така думка складається тому, що прийняття аморальних і нечесних рішень проти своїх народів стає цинічною нормою сьогоднішнього дня. І на цьому тлі будь-яка наша чесна мета виглядає ідеалістичною. Але завдання нашого перебування в політиці - ставити занадто високі в моральному і професійному сенсі завдання і доводити, що їхнє досягнення можливе щодня", - заявила Тимошенко.
За її словами, жінки розуміють, що небезпека, з якою стикається світ, по суті є моральною кризою, яку не можна подолати тільки політичними заходами або силою, залишити для вуличних демонстрацій або припинити символічними рухами і розмовами.
"Мало просто перекладати провину на інших, говорити, що це проблема тієї чи іншої країни, чи шкодувати про те, із чим ми стикаємося. Наближаються великі зміни, і наше завдання - здійснити ці зміни мирним шляхом, прийнятним для всіх", - підсумувала Тимошенко.
Крім того, прем'єр України в заочній полеміці з політичним теоретиком Френсісом Фукуямою висловила впевненість, що жінки-політичні лідери повністю готові захищати свободу і безпеку своїх народів.
"Унікальна сила жінок у політиці потрібна для того, щоб руйнувати погані позиції і догми, які, на жаль, стали нормою нашого життя, іти проти течії, протистояти несправедливості, диктатурі, хунтам не силою зброї, а винятково силою духу", - сказала вона.
"Хоча ми дійсно обережніші в застосуванні зброї, але жінки-лідери більше готові реально захищати свободу і безпеку своїх народів", - додала глава українського уряду.
Вона нагадала, що визнаний класик Фукуяма раніше вказав, що збільшення кількості жінок у політиці було генетично присуджено породити більш м'який тип влади, що неохоче буде наказувати застосовувати зброю.
Тимошенко навела як приклад стійкості жінок, їхньої сили духу і самозречення Аун Сан Су Чжи в Мьянмі, що 20 років пробула в ув'язненні та ізоляції, Елен Джонсон-Серліф у Ліберії, що боролася проти диктатора Чарльза Тейлора, Соню Ганді, що відмовилася від посади прем'єр-міністра, щоб підтримати свою партію та обраного нею кандидата, і трагічну долю екс-прем'єра Пакистану Беназір Бхутто.
"Я не можу і не буду підстригати свою совість по моді сезону", - процитувала глава українського уряду американську письменницю Ліліан Хелман, що відмовилася свідчити проти своїх друзів у часи антикомуністичного так званого "полювання на відьом" у США в 50-і роки минулого сторіччя.
"Я намагаюся додержуватися цього висловлювання Хелман щодня, воно одне з тих, що направляють більшість жінок-лідерів у сучасному світі, що став більш безпечним завдяки цьому нашому кодексу", - додала Тимошенко.
Вона також повідомила, що спеціально взяла на цю конференцію свою дочку, щоб вона відчула "спільну жіночу енергетику".
Як повідомлялося, у конференції, що веде єврокомісар із зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, беруть також участь держсекретар США Кондоліза Райс, президент Фінляндії Тарья Галлоненн, глава парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, перша леді Єгипту Сюзанна Мубарак.
Крім того, у програмі конференції заявлена присутність міністрів закордонних справ Андорри, Австрії, Бурунді, Греції, Угорщини, Ісландії, Ліберії, Ліхтенштейну, Малаві, Марокко, Непалу, Швейцарії, а також інших міністрів з Нової Зеландії, Індії, Йорданії, трьох єврокомісарів, парламентаріїв низки країн і представників ООН.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас