Країни Азії не можуть подолати інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Азії не можуть подолати інфляцію

Казна та Політика
199
Навіть не дивлячись на зростання побоювань щодо вступу економіки США до смуги рецесії, ціни на нафту продовжують рости рекордно швидкими темпами.
Це у свою чергу не може не позначитися на інфляції, яка в деяких країнах досягла багаторічного максимуму, передає Reuters.
Більшість аналітиків говорили минулого року про те, що на початку 2008 р. зростання цін на сировинні активи сповільниться, і, відповідно, почне знижуватися рівень інфляції. Проте, вартість сировини на світових ринках продовжує рости, провокуючи паніку серед інвесторів і споживачів.
"Очікувалося, що ціни на нафту і на решту сировини стабілізуються, та інфляція почне поступово знижуватися. Проте, поки корекції на світових ринках не спостерігається. Більш того, ціни на нафту і на дорогоцінні метали продовжують бити рекорди", - зазначає фахівець із стратегій Deutsche Bank Мірца Баїг. Не запобігла подальшому зростанню цін навіть загроза рецесії найбільшої економіки світу - ціни на чорне золото знаходяться поблизу позначки 105 дол./бар., а золото практично подолало показник 1000 дол./унція.
У зв'язку з цим, практично у всіх азіатських країнах рівень інфляції знаходиться недалеко від історичних максимумів: у Сінгапурі показник інфляції найвищий за останні 26 років, у Китаї - на 11-річному максимумі, а у В'єтнамі побив 12-річний рекорд. Причому дорожчання сировини в даний час є практично єдиним джерелом такого різкого зростання цін на продукти харчування. Наприклад, за останні 14 місяців вартість пшениці на світових ринках підскочила на 120%.
Щоправда, деякі експерти зазначають, що сплеск цін - тимчасове явище, і незабаром ціни на сировину знизяться, що спричинить за собою і зниження споживчих цін. Проте такої оптимістичної точки зору дотримуються далеко не всі аналітики. Наприклад, на думку економіста Nomura Томо Киношита, більшість азіатських країн у даний час знаходиться в дуже сильній залежності від імпорту. Відповідно, поки зниження цін чекати не варто.
Тим часом у КНР ціни на свинину в січні ц.р. були на 58,8% вище, ніж рік тому. У В'єтнамі продовжують рости ціни на нерухомість (вище на 16,4%, ніж роком раніше) і на дизель і гас (36,3%), що спровокувало зростання інфляції до позначки 15,7%, що стала найвищим показником серед всіх азіатських країн. А центральний банк Індонезії підвищив прогноз з інфляції на 2008 р. до 6-6,5%. "Причому є всі підстави припускати, що упродовж всього 2008 р. попит на сировину залишиться стабільним. Відповідно, будуть рости і ціни на продовольство", - вважає фахівець із стратегій Westpac Banking Шон Келлоу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас